Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Arašidy — zdravé, alebo nebezpečné?

rss

Arašidové oriešky (búrske oriešky) vlastne vôbec nie sú oriešky. Samotná rastlina (s latinským názvom Arachis Hypogaea) patrí medzi strukoviny, takže medzi jej príbuzných patrí skôr hrach siaty alebo fazuľa obyčajná.

Arašidy ako ich poznáme

Arašidy sa nám najčastejšie dostávajú na jedálniček v dosť nešťastnej kombinácii ako pražené + solené “oriešky”. Americkí a západoeurópski konzumenti obľubujú tiež arašidové maslo a zdravý arašidový olej (alternatíva olivového oleja). Naproti tomu ázijskí konzumenti uprednostňujú varené, prípadne surové arašidy, resp. arašidové struky.

Arašidy a zdravie

Arašidy vynikajú vysokým obsahom vitamínov skupiny B a vitamínu E, čo ich robí mimoriadne cenným doplnkom stravy. Ďalšou vítanou zložkou arašidov je kyselina linolová, ktorá pomáha chrániť cievy pred ukladaním cholesterolu. Arašidy (a arašidové produkty) sú tiež významným zdrojom kvalitných bielkovín a zdravých tukov. Vďaka obsahu horčíka sú arašidy súčasťou prevencie proti infarktu. Arašidy sú cenné aj pre svoj obsah dôležitých mononenasýtených a esenciálnych mastných kyselín.

Môžu nám arašidy uškodiť?

Najprv elementárna poznámka: ak arašidy dôkladne nepožujete (zvlášť väčšiu porciu), váš žalúdok vám to určite spočíta… To ale platí aj pre konzumáciu mrkvy, kalerábu či jabĺk. Základným problémom arašidov je ich alergénny potenciál, pričom, zdá sa, platí jednoduché pravidlo — surové a varené arašidové struky nie sú zďaleka tak silným alergénom, ako pražené arašidy (viac info v angličtine na JaciOnline.org). Arašidy sú navyše žiaľ náchylné k tvorbe nebezpečných plesní produkujúcich toxíny. Pri nesprávnom spracovaní či uskladnení môžu aj pražené arašidy z obchodu obsahovať nebezpečné aflatoxíny produkované voľným okom neviditeľnými plesňami. Aflatoxíny výrazne ohrozujú pečeň a celkové zdravie konzumenta.

Musia sa arašidy pražiť a soliť?

Praženie arašidov výrazne znižuje ich inak skvelú výživovú hodnotu, tepelné spracovanie doslova likviduje thiamín (vitamín B1) a ďalšie cenné zložky. Arašidy pražené v tuku a výdatne solené už s pôvodnými zdravými arašidmi nemajú ceľa spoločného. Asi najlepším riešením je vypestovať si vlastné arašidy (dá sa to aj na Slovensku), po zbere si ich opražiť doma na suchej panvici a na soľ :) zabudnúť. Pražením sa zabráni oxidácii a zhorknutiu arašidov.

Môžu sa jesť nepražené (surové) arašidy?

Nepražené arašidy sa konzumujú len krátko ihneď po zbere. Rizikom je ich možná kontaminácia podzemnými baktériami a pri uskladnení hroziaca tvorba plesní produkujúcich toxíny. Nepražené arašidy sa preto odporúča uskladňovať pri teplote nižšej ako 6 °C, čo by podľa odborníkov malo zabrániť rozvoju plesní.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz