Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Alojzia citrónová

rss

Pochádza z Čile a z Argentíny. Alojzia je teplomilná rastlina, ktorá má rada pre svoj rast skalnaté pôdy. Môže dorásť do výšky troch metrov, no v našich podnebných podmienkach dorastá do nižšej výšky. Má drobné bledofialové až biele kvety, ktoré vytvárajú klasy.

Určite ju poznáte pod názvom lípia. Tento názov pochádza z latinského názvu – Lippia citriodora. Alojzia citrónová je sladká a má citrónovú arómu. Je známa aj pre svoje upokojujúce a blahodarné účinky. Je veľmi vhodná pre diabetikov.

Pestovanie a starostlivosť

Je potrebné aby alojzia mala dostatok vody, svetla a pravidelné zaštipávanie, vďaka ktorému sa rozkonáruje. Taktiež je vhodné, aby sme pri jej pestovaní použili obyčajný záhradnícky substrát s pridaním piesku alebo substrát určený na bylinky. Radi ju pestujeme za účelom dochucovadla, ale aj ako dekoratívnu izbovú rastlinu. Alojzia môže vytvoriť dlhé bledozelené previsy, ktoré môžu krásne vyniknúť v našej domácnosti, preto je vhodné, aby sme ju vysadili do závesnej nádoby. Môžeme ju spokojne pestovať von a na jeseň, keď sa počasie ochladí, ju preniesť dovnútra.

Alojziu môžeme počas zimy nechať prezimovať v chladnejšej miestnosti. Obvykle sa zbavuje svojich listov, a tak sa staráme len o korene, ktoré nesmieme ani počas zimného obdobia zabúdať zalievať. Listy začínajú opäť pučať až neskoro na jar. Alojziu si môžeme rozmnožiť vrcholovými odrezkami, ktoré môžeme odobrať na jar alebo na jeseň.

Vlastnosti, účinky a použitie

Alojzia je známa svojimi stomachickými účinkami, ktoré podporujú trávenie organizmu a chuť do jedla. Taktiež dokáže aj účinne pôsobiť na patogénnu flóru v ústnej dutine. Môžeme ju používať pri poruchách so spaním alebo prejavujúcich stavoch nervozity. No nesmieme to s dávkami veľmi preháňať, pretože má mierne sedatívne účinky.

Pri zbere listov je potrebné si zapamätať, že sa zbierajú pred kvitnutím. Po zbere listy usušíme a môžeme ich použiť napríklad aj pri príprave aromatického nápoja. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí ak zaparíme 200 g listov litrom vriacej vody.

Ďalej alojziu môžeme použiť aj do šalátov, ovocných štiav, nápojov, pudingov alebo nákypov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz