Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Alergia na vajíčka a 5 alternatív, ako ich nahradiť

rss

Povedali by ste, že alergia na vajíčka, teda najčastejšie alergia na bielkoviny vaječného bielka, je jednou z bežných potravinových alergii? Nuž, je to tak. A ak patríte medzi alergikov na vajíčka, či k ich známym, mali by ste vedieť, že vajcia sú bežnou surovinou rôznych potravín, aj takých, o ktorých by ste si to nemysleli. Ale pekne po poriadku.

Čo je to alergia na vajíčka?

Ak ste alergický na vajcia, znamená to, že váš imunitný systém chybne identifikuje vaječnú bielkovinu ako škodlivú látku. Takže keď konzumujete vajcia, váš imunitný systém reaguje uvoľnením histamínu a ďalších chemických látok, ktoré spustia alergické reakcie v tele. Tie majú za následok vyvinutie vonkajších alebo vnútorných príznakov alergie, medzi ktoré patria napríklad kožné reakcie (opuch, vyrážka, ekzém), ťažkosti s dýchaním, kašľanie, výtok z nosa, červené oči, bolesť brucha, nevoľnosť, zvracanie, hnačku a podobne. Alergickí môžete byť na bielok, žĺtok alebo na oboje.

Ako sa vyhnúť vajciam v potravinách?

Ak sa u vás zistí alergia na vajcia, alebo na ňu máte podozrenie, mali by ste sa im, samozrejme, vyhýbať. No a na to, aby ste sa vedeli kontaktu s vajcami vyhnúť, mali by ste poznať aj ich zložky a názvy pre ne, ktoré sú často uvádzané na obaloch potravín. Sú to: albumín, globulín, livetín, lyzozým, simplesse, viteline a iné slová začínajúce sa na "ova" alebo "ovo", čo je latinská predpona pre vajíčka.

Dávajte si pozor aj na vaječné nahrádky, ktoré sú v skutočnosti veľmi často vyrábané z vaječných bielkov, ako aj na nepotravinové výrobky, kde sa často vajcia, či ich zložky nachádzajú. Medzi takéto výrobky patria napríklad šampóny, make-up, laky, či niektoré lieky a vakcíny.

4 zdravé alternatívy vajec

Ak zistíte, že máte alergiu na vajcia, nemusíte hneď hádzať všetky recepty, kde sa nachádzajú von oknom. Existuje mnoho alternatív, ako vajcia pri pečení nahradiť inými zložkami napodobňujucími ich zahusťujúce vlastnosti.

1.Jablčné pyré

  • najlepšie pre: koláče, šišky, muffiny, rýchle chleby
  • 1 vajce = 1/4 šálky jablkového pyré

Pri nahrádzaní vajec jablčným pyré sa uistite, že používate neprisladzované, nedochucované, organické pyré. Bude pôsobiť ako spojivo a udržiavať koláče vláčne.

2.Jedlá sóda a ocot

  • najlepšie pre: koláče, šišky, muffiny, rýchle chleby
  • 1 vajce = 1 kávová lyžička sódy bikarbóny v zmesi s 1 lyžičkou octu a 1 lyžičkou vody

Túto zmes je najvhodnejšie používať, ak chcete udržať koláče nadýchané. Najlepšia je v receptoch, kde je uvedené viac ako jedno vajce.

3.Chia semená a ľanové semienka

  • najlepšie pre: koláče, šišky, muffiny, rýchle chleby
  • 1 vajce = 1 polievková lyžica pomletých chia alebo ľanových semienok

Ak ako náhradu vajec chcete použiť chia, či ľanové semienka, pomeľte ich v mlynčeku na kávu, zmiešajte s trochou vody a nechajte v chladničke odstáť po dobu asi 15 minút. Keď zmes z chladničky vyberiete, bude mať štruktúru veľmi podobnú vajíčku. Vzhľadom k tomu, že ľan dodáva jedlu mierne orechovú príchuť, je výborný v celozrnných chleboch. lievancoch, či palacinkách.

4.Banány alebo iné ovocné pyré

  • najlepšie pre: koláče, rýchle chleby
  • 1 vajce = 1/4 šálky banánu roztlačeného na kašu alebo iného ovocného pyré

Banány a ovocné pyré pridávajú pečeným výrobkom vláčnosť. Pri použití banánov, či ovocného pyré namiesto vajec, zvážte množstvo cukru použitého v ceste, aby ste pripravovaný koláč nepresladili.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz