Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Alchemilka obyčajná

rss

Možno ju poznáte aj pod prezývkou „rosnička“, lebo na svojich listoch, ktoré sú obrastené chĺpkami, dokáže zadržiavať určité množstvo nočnej vlahy. Alchemilka je známa už od staroveku, kde ju ľudia využívali v gréckej aj arabsko-perzskej medicíne. Dokonca poznáme aj poveru z obdobia renesancie, ktorá hovorí, že rastlina dokázala prinavrátiť ženám krásu a panenstvo.

V ľudovom liečiteľstve je považovaná za všeliek, hlavne na všetky typy ženských chorôb. Alchemilku môžeme použiť na vonkajšie, ale aj vnútorné použitie. Pôsobí protizápalovo, močopudne, dokáže uvoľniť kŕče a zastaviť krvácanie. Taktiež má aj sťahujúce účinky. Používame ju aj v kombinácii s inými rastlinami ako napríklad s kapsičkou pastierskou a rebríčkom.

Je to trváca bylina, ktorá má drevnatý, tvrdý koreň. Koreň je zvonku tmavý, ryšavý. Vo vnútri je žltý a jeho hrúbka je približne 10 milimetrov. Alchemilka dorastá do výšky 30 až 40 centimetrov. Celá je pokrytá mäkkými chĺpkami, s laločnatými zubatými listami, ktoré vyrastajú priamo z koreňa. Kvety, ktoré vyrastajú na dlhých stonkách, majú zelenožltú farbu a tvoria súkvetia.

Alchemilku môžeme nájsť od južného Švédska až po stredné Grécko. V hojnom počte sa vyskytuje v celej východnej Európe. U nás najčastejšie rastie na pasienkoch a vlhkých lúkach, blízko potokov od nížin až po horské časti. Môžeme sa s ňou stretnúť úplne bežne.

Zbierame jej nadzemné časti v čase kvitnutia. Listy, ktoré sa zbierajú po odkvitnutí, sušíme v tieni a uskladňujeme ich v suchom a bezprašnom prostredí. Zber alchemilky trvá od mája do septembra.

Alchemilka je bohatá na draslík, uhľohydráty, organické a mastné kyseliny a vitamíny E a F. V prípade ak by ste mali problémy s hnačkou, trávením, stačí ak si nazbierate 20 g nadzemných častí na 1 liter vody a povaríte 15 minút. Na liečbu je potrebné, aby ste denne vypili 3 šálky medzi jedlom.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz