Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako zničiť vitamíny A, B, C, D, E rýchlo a ľahko :)

rss

Ako sa ničia cenné vitamíny v potravinách pri skladovaní a tepelných úpravách? Na čo si dať pozor, aby zostal obsah vitamínov v strave čo najvyšší?

Vitamín A

Vitamín A obsahuje napríklad pečeň, vaječný žĺtok, mrkva, brokolica, pomaranč či špenát. Spracovaním týchto potravín sa stráca minimálne 20 % vitamínu A. Ničí ho nielen teplo, ale aj svetlo a kyslík — prekrojený pomaranč alebo očistenú či nadrobno nastrúhanú mrkvu preto treba ihneď zjesť.

Vitamín B1

Zdroje vitamínu B1 (thiamin): obilné klíčky, pečeň, srdce, chudá bravčovina, kvasnice. Obsah vitamínu B1 klesá najmä tepelnými úpravami, pri varení dosahuje úbytok až 80 %, pri (inak v podstate nezdravom) vysmážaní okolo 15 až 20 %.

Vitamín B2

Vitamín B2 (riboflavin) je v mlieku, zelenine, kvasniciach, vnútornostiach. Pri skladovaní a kuchynských úpravách sa stráca asi 20 % obsahu vitamínu B2. Vitamín B2 neznáša svetlo, ale dobre znáša vysoké teploty pri kuchynských úpravách.

Vitamín B6

Zdrojmi vitamínu B6 (pyridoxin) sú obilné klíčky, mäso, mlieko, kvasnice, strukoviny. Varením sa stráca takmer 80 % obsahu vitamínu B6, značné straty sú aj pri pečení a dusení, z tohto pohľadu najšetrnejšie je opäť (nezdravé) vysmážanie. Vitamín B6 veľmi ničí slnečné svetlo, preto sa napríklad mlieko predáva v nepriehľadných obaloch.

Vitamín B12

Vitamín B12 nájdete predovšetkým v mäse, najmä v pečeni (neodborný prechod na prísne vegetariánstvo preto môže ľahko priniesť nedostatok tohto vitamínu). Straty pri bežnom kuchynskom spracovaní často presahujú 12 %.

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) sa nachádza najmä v surovej zelenine a ovocí. Je extrémne citlivý na kyslík (oxidácia), pri skladovaní a kuchynskej úprave sa ľahko stratí 50 % až 100 % obsahu vitamínu C. Takisto ho ničí priamy kontakt s kovmi (najmä so železom a meďou). Pri varení zeleniny treba minimalizovať dobu varenia — pridajte zeleninu do mäsovej polievky až tesne pred koncom varenia, a zeleninovú vňať dokonca až po odstavení zo šporáka. Zeleninu varte podľa možnosti v minimálnom množstve vody, do hrnca ju vhoďte až keď voda vrie, a uvarenú zeleninu skonzumujte čo najskôr. Zeleninový vývar nevylievajte — obsahuje zo zeleniny vyplavené cenné látky.

Vitamín D

Vitamín D je známy tým, že väčšina dnešnej populácie ho má nedostatok — má to takmer charakter epidémie, a prináša vážne zdravotné následky. Z potravín ho obsahuje rybí tuk, slepačie vajíčka, kvasnice, mlieko, huby. Aj keď vitamín D pomerne dobre odoláva teplotám do 180 °C, stráca tepelnými úpravami okolo 11 %. Ničí ho tiež priamy kontakt s kyslíkom a slnečné svetlo.

Vitamín E

Významný antioxidant vitamín E (tokoferol) získavame okrem iných zdrojov z hovädzieho mäsa, živočíšnych tukov, rastlinných olejov a obilných klíčkov. Pri pečení (napríklad mäsa) sa stráca až 60 % obsahu vitamínu E, značné straty sú tiež pri varení, dusení a smažení (samozrejme mäso sa musí tepelne upravovať). Vitamín E neznáša UV žiarenie (obsiahnuté v slnečnom svetle) a žluklé tuky, v prítomnosti ktorých rýchlo oxiduje.

Vitamín K

Vitamín K je obsiahnutý predovšetkým v listovej zelenine a kvasniciach. Dobre znáša vplyv tepla a kyslíka, ale rýchlo sa rozkladá na svetle. Listovú zeleninu po nákupe alebo zbere krátkodobo uskladnite v tme, kým ju skonzumujete (čím skôr ju zjete, tým viac vitamínu si uchová).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz