Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako zaspať alebo čaj z valeriány lekárskej

rss

Máte problémy so spánkom? Neviete zaspať, spíte len veľmi málo alebo sa neustále budíte? Valeriánsky čaj je ako stvorený na tieto potiaže! Čaj z valeriány lekárskej má totiž schopnosť pomôcť zlepšiť kvalitu a kvantitu spánku, čo je podľa všetkého jeho najväčšou výhodou. Ak sa teda obzeráte po nejakej prírodnej metóde úpravy svojho spánku, určite naň nezabudnite.

Čo je to valeriánsky čaj

Ako sme už vyššie naznačili, valeriánsky čaj sa varí z valeriány lekárskej, konkrétne z jej usušených koreňov. Valeriána, známa aj ako prírodné valium, je trvalá bylinka známa svojimi upokojujúcimi účinkami. Rastlinka dorastá do výšky až 1,5m a kvitne voňavými bielymi, fialovými alebo ružovými kvetmi. Na rozdiel od kvetov majú korene valeriány výraznú zemitú arómu, ktorá nie je všetkým ľuďom príjemná. Táto vôňa je spôsobená prchavými olejmi a zlúčeninami. Napriek tomu, že valeriánsky čaj sa používa na privodenie spánku už po dlhé tisícročia (od Hippokratových čias), tak vedci nenašli žiadnu konkrétnu zlúčeninu, ktorá je za to zodpovedná. Domnievajú sa, že tieto vlastnosti sú výsledkom interakcie viacerých chemických zložiek valeriány.

Čo obsahuje čaj z valeriány lekárskej

V koreni valeriány je viac ako 150 chemických zlúčenín, z ktorých je väčšina fyziologicky aktívna, čo znamená, že nejakým spôsobom pôsobí na ľudský organizmus. Pokiaľ sa vyhýbate kofeínu, tak sa vôbec nemusíte vyhýbať valeriánskemu čaju, pretože v ňom nenájdete žiaden. Ak to dozaista prospieva jeho schopnostiam uvoľnenia stresu, podpory relaxácie a spánku.

Zdravotné výhody valeriánskeho čaju 

Najväčším, už spomínaným, prínosom pre zdravie je schopnosť valeriánskeho čaju privodiť spánok. Ak teda nechcete brať tabletky na spanie, skúste si uvariť tento čaj. Už jedna šálka čaju z valeriány lekárskej vám okrem spánku môže priniesť aj nasledujúce výhody:

  • zmierňuje úzkosť a stres - ak sa valeriánsky čaj konzumuje v primeraných množstvách, tak udržuje vysokú hladinu serotonínu v mozgu, čím stabilizuje náladu;
  • znižuje hyperaktivitu - extrakt z valeriány v kombinácii s citrónovým balzamom znižuje hyperaktivitu a zvyšuje pozornosť u detí aj s veľmi silnými symptómami,
  • zmierňuje menštruačné ťažkosti - valeriánsky čaj pomáha prekonať aj bolestivú menštruáciu, či príznaky menopauzy, ako sú návaly horúčavy.

Ako si pripraviť šálku čaju z valeriány

Príprava valeriánskeho čaju nie je ničím komplikovaná. Len nasypete za čajovú lyžičku usušeného koreňa z valeriány do šálky a zalejete horúcou vodou. Necháte minimálne 10 minúť lúhovať, aby ste sa uistili, že jeho prospešné zlúčeniny sa do čaju vylúčia. Následne môžete podávať nesladený, alebo prisladiť lyžičkou medu.

Vedľajšie účinky valeriánskeho čaju

Keďže je valeriánsky čaj prírodným prípravkom, je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný. Keďže sa v ňom však nachádza naozaj veľa účinných látok, nedá sa vylúčiť možnosť vedľajších účinkov. Najčastejšie sa spomínajú bolesti hlavy, svrbenie, závraty, žalúdočné ťažkosti, či nepravidelný tlkot srdca. Ak tehotné, či dojčiace ženy by sa pred jeho vypitím radšej mali poradiť so svojim lekárom. Valeriánskemu čaju by ste sa mali vyhnúť aj pokiaľ pijete alkohol alebo užívate antidepresíva.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz