Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako vypestovať krásne paradajky

rss

Paradajky dozreté v záhrade s pomocou slnečného svetla sú tými najchutnejšími. Aj preto si paradajky nachádzajú svoje miesto aj v tých najmenších záhradkách. Častokrát však vypestovanie nádherných dokonalých paradajok môže byť problematické. Pozrite, aké problémy môžu postihnúť paradajky a prečítajte si, ako sa ich zbaviť.

Opadávanie kvetov paradajok

Keď rastliny paradajok vyzerajú zdravo a napriek tomu z nich kvety opadávajú bez toho, aby vytvorili plod, väčšinou to nie je vaša chyba. Viniť za to môžete počasie. Ak sa denné teploty pohybujú medzi 29-32°C a v noci zostávajú nad 23°C, peľ kvetu paradajky nie je života schopný a preto sa nemôžu vytvoriť plody. Akonáhle však teploty klesnú, opeľovanie sa obnoví a plody sa začnú opäť tvoriť. Dovtedy udržujte rastliny paradajok dobre poliate a pohnojené, aby v priaznivejšom počasí mohli ihneď priniesť plody.

Zhnitý, či nahnitý povrch paradajky na spodku plodu

Tieto tmavé, zhnité konce spodku plodu paradajok nie sú žiadnym ochorením tejto zeleniny, ale symptómom nedostatku vápnika. Vyskytuje najmä vplyvom nepravidelného zavlažovania (mokré a suché cykly v pôde), priveľkého obsahu dusíka v pôde, alebo poškodením koreňov. Tieto paradajky môžete bez obáv konzumovať, akurát hnedé konce plodov  odrežte. Ak sa tomuto problému chcete vyhnúť, dbajte na pravidelné zavlažovanie- udržujte pôdu neustále mierne vlhkú. Po objavení sa tohto problému môžete rastliny postriekať sprejom s vápnikom. No a na konci, či na začiatku sezóny by ste pôdu mali otestovať na prítomnosť dusíka a v prípade potreby ju vymeniť.

Popraskané paradajky

Pokiaľ vám v záhradke začnú paradajky praskať, znamená to, že zatiaľ čo plody dozrievali, mali nerovnomerné zásobovanie vodou. Je to spôsobené rastom plodu paradajky a rýchlym naberaním vody do dužiny, k čomu sa nestačí prispôsobovať šupka paradajky. Tá, keďže sa tak rýchlo nenapije vody ako dužina, nezmäkne, a preto praskne. Takýto plod je, samozrejme, možné skonzumovať. Zjesť (alebo aspoň odtrhnúť) by ste ho mali čo najskôr po jeho prasknutí, aby sa nestal potravou pre hmyz, alebo aby sa na ňom neusadzovali nečistoty. Ak sa problémom s praskaním paradajok chcete vyhnúť, mali by ste paradajky pravidelne zalievať. Ideálne je polievať ich dva-trikrát za týždeň väčším množstvom vody. Ak je v predpovedi počasia prudký dážď, pozbierajte ešte pred ním paradajky, ktoré sú už zrelé.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz