Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako usušiť marhule na slnku

rss

Pokiaľ máte veľkú úrodu marhúľ a už neviete, čo s nimi alebo len máte radi sušené ovocie, môžete vyskúšať nechať marhule vysušiť prirodzene na slnku a pochutnať si na nich trebárs aj v zime. Sušenie ovocia prirodzene na slnku je veľmi zdravé a je aj lepšou alternatívou k sušeniu v sušičkách, či v rúre. Samozrejme, musíte mať šťastie na počasie, pretože na sušenie sú najvhodnejšie teplé, suché, veterné dni.

Výber a príprava marhúľ na sušenie

Na sušenie sú najvhodnejšie dobre dozreté, nie príliš mäkké marhule. Tie je dobré pred sušením umyť, vybrať z nich kôstku a nakrájať na polovice, tretiny, či štvrtiny podľa veľkosti plodov.

Príprava miesta na sušenie marhúľ

Na sušenie marhúľ (a aj iného ovocia) je vhodný plech alebo nejaká kovová sieťka. Sieťku si môžete spraviť aj sami s použitím plotového pletiva a nejakých drevených lát, medzi ktoré ho natiahnete. Následne by ste pod ňu mali dať nejaké staršie látky. Na sieťku dajte ovocie rezom navrch a prikryte tkaninou, aby naň nesadal hmyz. Marhule je dobré každý deň obrátiť na druhú stranu. Sieťky s ovocím umiestnite na najslnečnejšie a najveternejšie miesto v záhrade. Na noc je dobré sieťku premiestniť pod strechu, či dovnútra, aby ste ho ochránili pred padajúcou rosou.

Ako dlho je potrebné marhule sušiť

Za priaznivého slnečného a veterného počasia budú marhule po týždni sušenia hotové. Pokiaľ by vám počasie neprialo a marhule by sa nestihli vysušiť na slniečku, môžete na ich dosušenie použiť aj rúru na nízkej teplote pri pootvorených dvierkach (stačí do nich dať varešku). Vysušené kúsky ovocia sú tmavo oranžové až červenkasté, pri prekrojení neuvoľňujú tekutinu. Môžete si ich uskladniť na suchom, vetranom mieste alebo zjesť :).

 Konzumácia sušených marhúľ

Sušené marhule sú vynikajúce na raňajky zmiešané s mliekom a cereáliami. Aby boli marhule mäkké je dobré ich večer pred konzumáciou namočiť v miske s trochou mlieka.

Tip na záver

Podobne ako marhule sa dajú sušiť aj iné typy ovocia. Odporúčame najmä jablká, hrušky, slivky, či paradajky. Jablká a hrušky pred sušením nakrájajte na plátky, ktoré by však nemali byť príliš tenké. Slivky sa krájajú podobne ako marhule. Paradajky sa odporúča prekrojiť na polovicu, v prípade veľkých plodov ešte na polovicu, vydlabať vnútro a mierne posoliť.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz