Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako uskladniť zeler a zelerovú vňať

rss

Zeler je u pestovateľov neveľmi obľúbený kvôli svojmu dlhému vegetačnému obdobiu a náročnejšiemu pestovaniu. Hlavný zber pripadá na október až začiatok novembra, nakoľko v tomto čase už zvyčajne prichádzajú prvé mráziky. No a zeleninu ako takú by sme nemali zberať za mokra a ani ju nechať namrznúť. Na namŕzanie je veľmi citlivý práve zeler. Jeho neskorý zber sa prejaví dutinami v buľvách. Dobre sa skladuje, ak nie je prehnojený dusíkom a v pôde mal počas rastu dostatok vápnika a bóru.

Kedy vyberať zo zeme

Zeler  vyberieme zo zeme aj napriek tomu, že ešte rastie, aby sme predišli spomínanému namrznutiu. Pri jeho vykopávaní dávame pozor, aby sme buľvy nepoškodili, pretože behom skladovania by mohli začať hniť. Taktiež sú poškodené časti počas skladovania vstupnou bránou pre infekciu skladovými chorobami. Preto zozbieraný zeler preberieme a poškodený čo najrýchlejšie skonzumujeme. Skladujeme teda len zdravé hľuzy. Zo zeleru odstránime (najlepšie vykrútením) vňať – cez ňu totiž rýchlo vysychá. Ponecháme len listové srdiečko mladých lístkov, aby buľvy nevädli. Po zbere skrátime zeleru aj korienky na 2-4cm a očistíme ich od zeminy. Dôležité je, čo najskôr po zbere, zeler schladiť na skladovaciu teplotu 0 až 1˚C. Pri vlhkosti 90 až 95% potom vydrží 4 až 5 mesiacov. Čerstvo pozbieraný zeler prvý mesiac veľmi intenzívne dýcha a tak je možné, že stratí až 5% svojej hmotnosti. Aj kvôli tomuto sa odporúča jeho rýchle schladenie, ktoré intenzitu dýchania znižuje. Najviac strát vzniká v predjarí, preto je vhodné ho v tomto období častejšie kontrolovať.

Kam uskladniť

Do pivnice- Do o debien, políc alebo vlhkého piesku tu môžeme uložiť očistený zeler len s malým listovým srdiečkom.

Čo so zelerovou vňaťou

Sušenie

Zelerovú vňať umyjeme, zviažeme za stopky do kytičiek a sušíme na vzdušnom teplom mieste. Pozor, nie na slnku, pretože by vybledli a stratili tak svoju zelenú farbu. Keď sú lístky úplne vysušené, zmrvíme ich z vysušených stoniek, preosejeme cez sito a naplníme do dobre uzavierateľných pohárov. Odložíme na tmavé chladné miesto.

Konzervovanie v soli

Umytú vňať nasekáme najemno a premiešame so soľou v pomere 5 PL vňate: 5 PL soli. Takúto premiešanú zmes natlačíme do malých pohárov, na vrch ešte zasypeme soľou. Uzavrieme a odložíme na tmavé chladné miesto. Pokrm, do ktorého takúto vňať použijeme už nesolíme, prípadne dosolíme až po ochutnaní.

Zmrazenie

Vňate oberieme zo stoniek, umyjeme, najemno nasekáme, natlačíme do malých nádobiek z umelej hmoty a zmrazíme. Môžeme používať celú zimu podobne ako čerstvé vňate.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz