Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako uskladniť jablká a hrušky

rss

Správne uskladnenie jabĺk a hrušiek je kľúčovou úlohou pre to, aby sme ich už o týždeň nemuseli triediť a vyhadzovať nahnité plody. Pri ich skladovaní totiž platia určité pravidlá, ktoré by sa mali zachovať, aby sme si ich mohli vychutnávať po celú zimu.

Výber vhodných priestorov

Správne skladovacie priestory pre uschovanie jabĺk a hrušiek by mali byť tmavé, chladné a dobre vetrateľné. Mala by v nich byť aj vysoká vzdušná vlhkosť, aby skladované ovocie nestrácalo vodu, nevädlo a nescvrkávalo sa. Pokiaľ sú vaše priestory suché, tak postavte na zem nádobu s vodou, ktorú pravidelne dopĺňajte. Teplota takéhoto priestoru by v zime mala dosahovať 2-4 stupne, koncom leta, na jeseň a na jar by nemala presiahnuť 12 stupňov. Takéto podmienky, žiaľ, podľa všetkého v byte a jemu prislúchajúcej pivnici nenájdete. Môžete však skúsiť nevykurovanú garáž alebo chodbu.

Čistota je dôležitá

Priestor, v ktorom sa chystáte skladovať úrodu jabĺk, či hrušiek by mal byť dokonale čistý. Nezabudnite teda ešte pred uložením ovocia na zimu priestory vydezinfikovať. Následne priestory vyvetrajte. 

Opatrná oberačka

Na to, že sa chystáte jablká a hrušky skladovať, by ste mali pamätať už pri ich zbere. Aj jedno naťuknuté jablko, či hruška vás totiž môže pripraviť o celú uloženú úrodu. Plody by ste mali trhať so stopkou a opatrne ich uložiť do debničky alebo košíka, aby ste nepoškodili ich šupku. Náchylné na poškodenie sú najmä hrušky. Čo sa týka času, plody je ideálne oberať ráno alebo večer, nikdy však nie za dažďa.

Nemiešajte jednotlivé odrody jabĺk a hrušiek

Keďže každá odroda jabĺk a hrušiek má inú dobu skladovateľnosti, nemiešajte ich. Pokiaľ by ste tak predsa len spravili, môže hroziť, že tie plody, ktoré kratšie vydržia, nakazia ovocie, ktoré vydrží dlhšie.

Plody ukladajte do jednej vrstvy

Predtým, ako jablká a hrušky uskladníte, pozorne ich preberte. Zo skladovania vylúčte všetky otlčené, poškodené, či inak narušené plody. Následne ich uložte do prepraviek ideálne s otvormi na dne a aj na bokoch, aby k nim prúdilo dostatok vzduchu.Plody ukladajte stopkou nahor, ideálne v jednej vrstve, aby ste o nich mali prehľad a plody sa navzájom neotĺkli. Druhy najviac náchylné na otlčenie odporúčame podložiť slamou. Majte na pamäti, že jablká a hrušky by ste pred uskladnením nemali umývať ani leštiť, aby ste z plodov nezotreli chrániacu voskovú vrstvičku.

S čím neskladovať jablká a hrušky

Jablká a hrušky rýchlo prijímajú pachy z okolia. Nemali by ste ich teda skladovať spolu so zeleninou, ako sú zemiaky, cibuľa, cesnak, cvikla a zeler. Pozor tiež na akékoľvek chemikálie, medzi ktoré patria riedidlá, laky, či farby.

Uskladnené plody pravidelne kontrolujte

Nezabúdajte na pravidelné kontrolovanie uskladnených plodov, pretože aj napriek najväčšej pozornosti a starostlivosti sa môže medzi plodmi objaviť záškodník, ktorý by mohol zničiť celú úrodu. Potrebné je aj pravidelné vetranie skladovacích priestorov.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz