Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako upiecť dobré piškótové cesto na tortu

rss

Torty patria medzi najobľúbenejšie a najslávnostnejšie múčniky. Ich príprava je často považovaná za vrchol cukrárskeho umenia. Základom pečenia tôrt je naučiť sa piecť dobré piškótové cesto, pričom plnka torty môže byť prakticky ľubovoľná.

Tradičné piškótové cesto sa skladá z vajec, múky a cukru. Najprv si pripravíme všetko, čo budeme potrebovať k pečeniu. Prv než začneme robiť piškótu, musíme zapnúť rúru a nechať ju hriať ¾ hodiny (na najvyšší stupeň) aby bola poriadne vyhriata. Je veľmi dôležité dosiahnuť rovnomerné vyhriatie rúry, aby piškótové korpusy boli upečené do zlatista. Keď rúra nie je dobre vyhriata, piškóta sa nevydarí.

TIP: vajcia do piškóty nesmú byť príliš studené, lebo by sa dobre nevyšľahali.

Pripravíme si elektrický šľahač, drôtenú metličku a nádobu na šľahanie vajec. Do hlbokého taniera rozbijeme 7 celých vajec. Pozor na škrupinku. Vajcia z taniera vylejeme do nádoby na šľahanie vajec a začneme šľahať (šľaháme bez cukru, a samozrejme aj bez múky – teda najprv len čisté vajíčka bez prísad). Múku dávame vždy až na samý koniec. Asi po 2 minútach šľahania môžeme za stáleho šľahania vysypať do vajcovej hmoty už dopredu pripravený cukor – 7 kopcovitých lyžíc. Keď je vajcová hmota hustá, prestaneme šľahať a opatrne zamiešavame pripravenú polohrubú múku (7 x dôkladne preosiatu aby sa zbavila múčneho prachu). Aj polohrubej múky dáme 7 kopcovitých lyžíc.

Celé to dôkladne vymiešame drôtenou metličkou, aby sa múka rovnomerne zamiešala do vajcovej hmoty. Piškótové cesto vylejeme na čistý plech (bez oleja) a dáme piecť do vyhriatej rúry. Keď necháme plynovú rúru vyhrievať 1 hodinu, bez akýchkoľvek alobalov alebo iných prekážok v rúre, môžeme znížiť teplotu na minimum a cesto sa „same“ pekne dopečie. V elektrickej rúre znížime teplotu pri pečení po vložení piškóty z 320 stupňov na 240, a dopekáme pri 190 stupňoch. Nakoniec rúru vypneme a cesto tam ešte necháme. Pri pečení sa riadime farbou piškóty. Cesto počas pečenia pozorujeme aby nezhorelo.

Upečená piškóta má mať zlatistú farbu, má byť riadne prepečená a ohybná. Keď bola rúra správne vyhriata, navrchu piškóty je jemná suchá ľahko odstrániteľná piškótová šupka. Táto sa musí odstraňovať, aby sa neskôr už „poskladaná“ torta nerozlepovala. Tradičná torta sa skladala aj zo 4 takýchto plátov. Jedna piškota bola žltá, druhá orechová, tretia kávová a štvrtá kakaová. Toto skvelé piškótové cesto môžete pridávaním orechov, kakaa, alebo preosiatej mletej kávy šikovne obmieňať. Stačí, keď namiesto 7 lyžíc preosiatej múky dáte len 5 lyžíc múky a dve kopcovité lyžice kávy alebo inej pochutiny. Aj kakao musí byť preosiate – v ceste aj v plnke.

Základné suroviny na dobré piškótové cesto: 7 kopcovitých polievkových lyžíc polohrubej múky, 7 celých vajec, 7 kopcovitých polievkových lyžíc kryštálového cukru.

Dobrú chuť..!

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz