Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako uniknúť chrípkovej sezóne?

rss

Chrípka môže byť podstatne nebezpečnejšia, ako si bežne myslíme. Najlepším spôsobom boja proti chrípke je prevencia. Ako na to?

Úvodom pár slov o chrípke

Chrípka sa prenáša tzv. kvapôčkovou infekciou. Vírus chrípky sa šíri kašľom, slinami, materským mliekom, ale aj dýchaním, rozprávaním alebo podaním rúk. Inkubačná doba cca do troch dní umožňuje svojmu nositeľovi infikovať desiatky aj stovky ľudí, kým  sa u neho prejavia typické príznaky ochorenia. Medzi príznaky patria bolesti svalov, kĺbov, hlavy, hrdla, horúčky a upchatý nos. Od inak podobného nachladnutia sa chrípka líši ťažším priebehom a dlhším trvaním. Na rozdiel od prechladnutia, neliečená alebo prechodená chrípka vás môže doslova zabiť. To platí najmä pre rizikové skupiny, u ktorých sa chrípka môže ľahko rozšíriť o ďalšie komplikácie (zápal pľúc a pod.).

Prevencia pred chrípkou

Keďže liečba chrípky je napriek našej dôvere v modernú medicínu VŽDY problematická, najlepšou zbraňou je prevencia. Klasickým nástrojom prevencie je jesenné očkovanie proti chrípke. Ak ste sa zaočkovať nedali, máme pre vás ešte niekoľko dobrých rád ako uniknúť (alebo sa ubrániť) chrípke podporením imunity. V prvom rade si udržiavajte dobrú náladu a pozitívne myslenie. Neverili by ste, aký katastrofálny účinok majú na výkonnosť imunitného systému depresie a negatívne myšlienky. Podporte svoj organizmus otužovaním (striedavá sprcha) a každodennými fyzickými aktivitami. Neprepínajte však svoje sily do vyčerpania, cieľom je “len” byť fyzicky aktívny a dopriať telu dostatok pohybu najlepšie na čerstvom vzduchu. Doprajte si počas zimy dostatok spánku (aspoň obligátnych 7 hodín, ideálne 8 hodín každú noc).

V čase chrípkovej epidémie sa vyhýbajte uzavretým priestorom s nedostatočným vetraním a veľkým množstvom ľudí. Časté vetranie interiéru by malo byť samozrejmosťou. Umývajte si ruky čo najčastejšie a dôkladne. Aj po návrate z obchodu či z kina, po podaní rúk, po dotyku spoločnej kľučky na vchodových dverách. Pozor na klávesnice mobilov a počítačov, predstavujú ideálne prostredie na dlhodobé prežitie choroboplodných zárodkov. Počas práce s mobilom či notebookom sa rukami nedotýkajte tváre, najmä nie okolia úst. Po použití aj vlastného mobilu alebo PC si vždy umyte ruky.

Citrusy sú v prevencii chrípky váš najvernejší spojenec

Pravidelná konzumácia citrusového ovocia vám dodá aj v jesennom a zimnom období dostatok vitamínov (vrátane vitamínu C), minerálov, antioxidantov. Uprednostnite čerstvé citrusy alebo doma vylisovanú šťavu z čerstvých citrusov pred precukrovanými citrusovými šťavami z krabice. Niekoľko percent ľudí trpí alergiou na citrusy, takže ak máte po ich konzumácii akékoľvek problémy, navštívte svojho lekára a nechajte sa vyšetriť na možnú alergiu. Citrusy nie sú len pomaranče, mandarinky, grapefruity, limetky a citróny. Zoznámte sa aj s ďalšími citrusovými plodmi:

  • pomelo (pripomína grep, nie je však také horké),
  • tangerinky a klementínky (príbuzné mandariniek),
  • mandora (chuťovo zaujímavý kríženec pomaranča a mandarinky),
  • kumkvát (malé citrusy s horkou chuťou, jedia sa aj so šupkou).

Nezabudnite, že základom zdravej stravy je tiež každodenný konzum kvalitnej zeleniny (surovej aj varenej), obsahujúcej cenný mix vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších zložiek. Na rozdiel od citrusov, klasickú zeleninu môžete konzumovať bez ohľadu na stav svojej zubnej skloviny (ak máte problémy so zubnou sklovinou alebo so žalúdočnými vredmi, prekonzultujte vhodnosť konzumácie citrusov so svojim lekárom). Citrusy (ani citrusové šťavy) by ste nemali nikdy jesť (resp. piť) na lačno.

A na záver ešte jeden tip: nekupujte v mrazivých dňoch citrusy z otvorených stánkov na trhu. Vystavenie na mraze dokáže liečivú antichrípkovú silu pomarančov či grapefruitov spoľahlivo zničiť. Poškodenie citrusov mrazom pritom nie je ľahké rozpoznať, takéto plody sú však náchylnejšie na hnilobu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz