Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako to spraviť :) aby sa prasiatka množili

rss

Plemenitba vlastných vietnamských prasiat je dobrou cestou k potravinovej sebestačnosti rodinného gazdovstva. Viete o tom, že prasnica vám môže priviesť na svet v jednom vrhu aj viac ako 13 prasiatok? Prečítajte si tretiu časť seriálu o chove vietnamských prasiat.

Základom úspešnej plemenitby vietnamských prasiat je plodný plemenný kanec (a samozrejme plodné prasnice). Plodnosť plemenného kanca môžete podporiť úpravou jeho kŕmnej dávky. Pridávajte mu do krmiva strukoviny, ľanové semiačko, kozie mlieko, prípadne trocha rybej múčky. Nesmie byť príliš tučný ani príliš chudý, mal by byť odchovávaný prevažne pastevným spôsobom s dostatkom pohybu. Základ jeho dennej dávky v lete tvorí cca 1,5 kg zeleného krmiva a 0,35 kg jadrového krmiva. V zimnom období je to predovšetkým kŕmna či cukrová repa a kŕmna mrkva (až do 2 kg denne), jadrové krmivo (cca 0,35 kg) a nakrátko rezané seno.

Mladé prasničky sú vhodné k prvej plemenitbe až po dosiahnutí hmotnosti cca v rozpätí 40 až 50 kg. U mladých prasničiek, ale aj u skúsených prasníc :) ktoré už mali pár pôrodov za sebou je kľúčové správne určiť obdobie ruje. Ruja prasníc trvá asi 2 až 3 dni, ak sa nepodarí prasnicu oplodniť, ruja sa znova zopakuje približne o 19 alebo 20 dní. Ruju spoznáte podľa nepokoja zvierat, straty záujmu o krmivo, zdurenia vonkajších pohlavných orgánov prasnice, hlienovitého výtoku. Spoľahlivým znakom je tzv. reflex nehybnosti (prasnica ustrnie, keď jej pritlačíte ruku na kríže). Najvhodnejším na párenie je druhý deň ruje.

Plemenný kanec musí byť väčší ako pripúšťaná prasnica. Na párenie s prasnicou potrebuje pokojné prostredie, vždy s prítomnosťou chovateľa. Počet prasiatok v plánovanom vrhu zvýšite zopakovaním párenia po 12 hodinách. Po párení zabezpečte prasnici počas celého obdobia gravidity (114 až 118 dní) kvalitnú výživu (viac info v predošlom článku Ako a čím kŕmiť vietnamské prasce). Je pomerne náročné odhadnúť, či je prasnica skutočne gravidná. Najlepším dôkazom je po dlhšom čase rastúce brucho prasnice a jej zvyšujúci sa apetít.

S blížiacim sa pôrodom sa vemeno prasnice zväčší a pripraví na príchod malých prasiatok. Je potrebné pripraviť útulný, bezpečný koterec s dostatkom kvalitnej slamy na dlážke. Slamy však nesmie byť priveľa, pretože keď prekáža malým prasiatkam v pohybe, môže ich prasnica nechtiac priľahnúť. Prasnica je pred pôrodom nepokojná, zhromažďuje slamu na jedno miesto, často sa jej na strukoch zjavujú prvé kvapky mledziva, z pohlavných orgánov jej vyteká prúžik hlienu. Zdravá a správne kŕmená vietnamská prasnica takmer nikdy nepotrebuje pri pôrode aktívnu pomoc chovateľa, prasiatka aj plodové obaly vytlačí sama. Počas niekoľkohodinového pôrodu musí mať prasnica k dispozícii čistú vodu. Prítomnosť chovateľa je potrebná pre prípad komplikácií, ale najmä pri ošetrení malých prasiatok ihneď ako opustia pôrodné cesty. O tom si viac povieme v nasledovnom článku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz