Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako správne pripraviť kuracie mäso

rss

Kuracie mäso je hlavným zdrojom potravy pre ľudí po celom svete už po tisíce rokov. Je jednoduché ho pripraviť na mnoho spôsobov a s rozličnými surovinami a dá sa jesť s ľubovoľnými prílohami. Navyše, mäso z organických kurčiat vychovaných na zelených pasienkoch je bohaté na vysokokvalitné bielkoviny. Takéto kurčatá sú aj vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane niacínu, kyseliny pantoténovej, vitamínu A, B6, riboflavínu, selénu, fosforu a cholínu.

Na čo si dať pozor pri príprave kuracieho mäsa

Hoci je mnoho rôznych spôsobov, ako kura pripraviť od výbornej domácej kuracej polievočky, ktorú zvládne hádam každý, po rôzne komplikované špeciality šéfkuchárov, je dôležité dávať pozor na to, ako kurča tepelne spracúvate. Majte vždy na pamäti predovšetkým dôkladné tepelné spracovanie kuracieho mäsa, keďže sú s ním spojené potravinové mikroorganizmy, ktoré pri nesprávnej príprave môžu vážne poškodiť vaše zdravie.

Škodlivé baktérie na kuracom mäse

Na kuracom mäse sa potenciálne môže nachádzať veľa zdravie ohrozujúcich baktérii, ako napríklad Salmonella enterica, Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Escherichia coli. Tieto baktérie môžu vyvolať rôzne zdravotné potiaže od nevoľností, bolestí brucha cez vracanie, hnačky a dehydratáciu až po otravy jedlom. Nedovoľte však, aby vám tento fakt zabránil jesť kuracie mäso. Stačí, ak budete dodržiavať niektoré opatrenia.

Na čo pri príprave (nielen) kuracieho mäsa nezabudnúť

Jedným z hlavných opatrení, na ktoré by ste nemali zabúdať je označiť si a používať odlišné dosky na krájanie a porciovanie mäsa a iných výrobkov, ako je zelenina, či ovocie. Doska, na ktorej krájate mäso môže byť totiž kontaminovaná baktériami a vy by ste si ich tak nechtiac preniesli na iné jedlo.

Ďalším dôležitým bodom pri príprave kuracieho mäsa je jeho dôkladná tepelná úprava. Najzdravším a najkreatívnejším spôsobom prípravy kuracieho mäsa je jeho upečenie. Pri pečení totiž môžete využiť aj svoju fantáziu pri vymýšľaní rôznych kombinácii byliniek, korení, omáčok, či marinád. Ani pečenie kurčaťa sa však nemusí vždy podariť. Pri príliš dlhom pečení sa totiž môže stať, že budete musieť servírovať suché, nechutné mäso. Pri krátkom zase môže na tanieri skončiť nedopečené, „krvavé“ kurča s možnosťou baktériovej kontaminácie.

Ako dlho piecť kurča?

Keďže z kurčaťa možno pripravovať mnohé jeho častí, je len veľmi ťažké povedať vo všeobecnosti čas potrebný na jeho správne upečenie. Čas pečenia kurčaťa a teplota, pri ktorej je pripravované, môže tiež závisieť od jeho váhy, receptu a rúry, ktorú používate.

Ideálne je prepiecť kurča pri minimálnej vnútornej teplote 70°C. Táto teplota by mala byť nameraná v najhrubšej časti stehien, krídel, či kuracích pŕs. Ideálny čas pečenia celého kurčaťa vážiaceho 2-3 kg je približne 2 hodiny a 15 minút. Ak však kurča pripravujete ešte zmrazené, čas sa môže predĺžiť aj o 50%.

Návod na pečenie rôznych kuracích častí

Ako sme už vyššie spomínali, čas pečenia jednotlivých kúskov kuracieho mäsa sa líši. Ak teda plánujete piecť spolu rozličné kusy, mali by ste aspoň približne vedieť, ako dlho ich piecť, aby ste sa uistili, že pripravíte naozaj šťavnaté a chutné mäsko. Tu sú približné časy pečenia pri 180°C:

Kuracie prsia: 100g kuracích pŕs sa upečie približne za 20-30 minút. Pokiaľ kuracie prsia obsahujú aj kosti a majú váhu 150-200g, tak odporúčame dobu pečenia 30 až 40 minút.

Kuracie stehná: Na upečenie kuracieho stehna s hmotnosťou 100 až 200g budete potrebovať 40-50 minút pečenia. Pri vykostených kuracích stehnách sa tento čas v závislosti od hrúbky mäsa môže skrátiť na 15-20 minút.

Kuracie krídla: Hoci sú kuracie krídla najmenšou časťou kurčaťa pri váhe 50-75g, nesmieme zabudnúť na to, že obsahujú najviac kostí. Pre ich dobré prepečenie ich preto pečte cca 30 minút.

Rada na záver

Ak ste si napriek všetkým návodom neistí dobrým prepečením kurčaťa, skúste mäso oddeliť od kosti. Ak to ide ľahko a okolo kosti nie je žiadne krvavé mäso, môžete byť so svojim kuchárskym umením spokojní.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz