Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako soliť zdravo? Skúste Himalájsku soľ!

rss

Soľ je základná živina, ktorú naše telo potrebuje hlavne na prenos živín do a z buniek, reguláciu krvného tlaku, výmenu iónov a mnoho ďalšieho. Avšak, nie všetky druhy solí sú rovnaké. Klasická kuchynská soľ, ktorá je zbavená všetkých minerálov okrem sodíka a chloridov, nemá rovnaký pozitívny biologický vplyv pre naše telo ako čistá, nerafinovaná soľ, ktorá sa naopak môže pýšiť veľkým obsahom prospešných látok.

Bohatá na minerály

Jednou z najvýživnejších a hlavne „najkomplexnejšou“ soľou, ktorú dnes môžeme kúpiť, je Himalájska soľ. Už aj názov napovedá, že pochádza priamo z Himalájí, kde sa formovala po milióny rokov. Obsahuje toľko  stopových  a makro – minerálov, až je sfarbená do ružova. Vysoká koncentrácia minerálov je samozrejme jej najväčšou prednosťou. Analýza od The Meadow hovorí, že ich obsahuje okolo 84, okrem obsahuje toho však aj elektrolyty a rôzne iné prvky. Toto ohromujúce číslo zahŕňa aj fakt, že len 118 prvkov z nich je vede známych.

Prečo si ju zamilovať?

Ak vymeníte obyčajnú soľ za Himalájsku, pomôžete si k úprave nedostatku prakticky akejkoľvek minerálnej látky. V najvýraznejšom množstve obsahuje jód, horčík, zinok, železovápnik, čiže päť minerálov, ktoré takmer najčastejšie ľuďom chýbajú. Nedostatok jódu je pritom obzvlášť závažný problém, pretože jód je zodpovedný za správne fungovanie štítnej žľazy. Himalájska soľ dokáže tomuto nedostatku zabrániť.

Obsah sodíka

Nie je veľkým prekvapením, že jednou z minerálnych látok, na ktoré je Himalájska soľ najbohatšia, je sodík. Aj keď má sodík zlú povesť v súvislosti s jeho spojením so spracovanými potravinami, ten pravý nespracovaný sodík naše telo potrebuje. Pomáhatožit  regulovať krvný tlak, pomáha kontrolovať svalové sťahy, srdcové funkcie a nervové prenosy. Odporúčané denné množstvo sodíka je zhruba 1,500-2,300 mg pre mužov a ženy (v rozmedzí 9 – 50 rokov). Jedna čajová lyžička himalájskej soli pritom obsahuje približne 400 miligramov sodíka.

Detoxikácia

Aj keď sa soľ klasicky využíva ako dochucovadlo jedál, vďaka svojmu minerálnemu profilu sa Himalájska soľ využíva aj na detoxikáciu. Napríklad, neexistuje lepšia soľ do kúpeľa, ako Himalájska. Látky z nej ľahko preniknú cez pokožku, pričom majú čistiaci a detoxikačný efekt. Znamená to, že pokožku aj zmysly soľ zregeneruje a osvieži viac ako klasická, pričom sa človek bude cítiť ako „vymenený“ aj hodiny po kúpeli. Takisto má Himalájska soľ pozitívny vplyv aj na vzduch. Nie je náhoda, že väčšina kvalitných soľných lámp je vyrobených z Himalájskej soli. Najlepšie neutralizuje a ničí znečisťujúce látky v ovzduší. Okrem toho pôsobí účinnejšie aj v „babských“ receptoch, ako je napríklad kloktanie či naparovanie sa nad horúcim soľným roztokom.

Rady pri nákupe  

Himalájska soľ sa zväčša nedá nájsť v klasických obchodoch, preto treba navštíviť zdravú výživu či internetový obchod. Nájdete ju tam hrubozrnnú, či rozmrvenú na jemno. Jemnozrnná Himalájska soľ sa odporúča hlavne preto, že s jej malými kryštálikmi sa varí oveľa lepšie. Dávajte si ale pozor, zrnká by mali byť ružové! Vtedy je totiž soľ na minerály skutočne veľmi bohatá.

 

Zdroj: Human N Health 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz