Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako siať mak – úspešne a legálne

rss

Mak je tradičná a zdravá slovenská potravina, ktorú si pomerne ľahko môžete dopestovať aj sami vo vlastnej záhradke. Výsev maku siateho však má svoje úskalia – nielen z hľadiska správnej agrotechniky, ale aj pokiaľ ide o zákony SR.

Mak siaty (Papaver somniferum)

Mak siaty je jednoročná rastlina dosahujúca výšku cca 1 m až 1,5 m. Kolovitý koreň maku prechádza do dlhej hladkej byle zdobenej zúbkatými listami.Plodom je tzv. toboľka v tvare nepravidelného súdka alebo gule, obsahujúca niekoľko tisíc drobných semienok o dĺžke 1 mm. Hektárové výnosy maku značne kolíšu v závislosti na odrode, podmienkach atď., pohybujú sa približne v rozpätí od 0,47 t do 0,96 t na hektár.

Kedy sa vysieva mak?

Mak sa seje pomerne skoro na jar, aby zachytil počas vzchádzania zimnú vlahu – teda väčšinou v marci alebo v prvej polovici apríla. Je pomerne mrazuvzdorný a prežije nízke teploty až do -2 °C, dokonca aj nižšie.

Nároky na pôdu

Mak neznáša ílovité pôdy a pôdy s vysokou hladinou spodnej vody. Darí sa mu v piesočnato-hlinitej pôde obohatenej živinami. V praxi sa preto mak vysieva do kyprej, odburinenej záhradnej pôdy po predplodinách ako sú okopaniny výdatne hnojené maštaľným hnojom, alebo po strukovinách.

Osevný postup a starostlivosť v prvej fáze rastu

Mak sa seje do riadkov vzdialených od seba cca 35 cm, do hĺbky 1,5 až 2 cm. Keď rastlinky maku vzídu, udržiavajte pôdu okolo riadkov kyprú a bez buriny. Keď už majú 3 až 4 pravé listy, je čas vyjednotiť porast pretrhaním – ponechajte jednotlivé zdravé rastlinky vzdialené od seba v riadkoch 10 až 15 cm. Niektorí pestovatelia ponechávajú dvojice alebo trojice rastliniek na vzdialenosť 25 cm.

Fáza dozrievania maku

Kým v prvej fáze rastu je mak náročný najmä na vlahu, neskôr vyžaduje suchšie prostredie, dostatok tepla a slnka aby správne prebehla tvorba semien a ich dozrievanie. Po celú dobu potrebuje nezaburinenú, kyprú pôdu.

 

 

Škodcovia maku

Patrí medzi nich krytonos makovicový, krytonos koreňový, žlabatka stonková, byľomor makový, voška maková. Za najúspešnejší spôsob boja proti škodcom maku sa považuje morenie osiva a podľa potreby chemický postrek insekticídom. Pri výseve (v malom množstve pre domácu potrebu) v lokalite, kde nikdy (alebo mnoho rokov) nebol mak siaty, sa s trochou šťastia :) zaobídete bez chemických postrekov.

Kedy zberať mak?

Keď pri potrasení makovice v nej „šuští“ zrelý mak, je ideálny moment na zber. Kým na juhu sa mak zberá už v auguste, na chladnejšom severe často až v septembri, októbri či dokonca v novembri. Odrežte makovice aspoň s 10 cm stonkou a nechajte ich dosušiť na mieste chránenom pred slnkom a dažďom. Po dosušení otvárajte makovice nožom, mak „vyklepte“ napríklad do misky. Po ručnom prečistení od kúskov makovice je pripravený na konzum a spracovanie. Odporúča sa nesadiť mak na tej istej ploche znova skôr, ako o 5 až 7 rokov (prevencia pred premnožením škodcov maku).

Je legálne sadiť mak?

Podľa § 16 Zákona č. 139/1998 Z.z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch je možné pestovať mak siaty bez povolenia len na ploche do 100 m2 a výhradne na potravinárske účely. Pre výsev na plochu väčšiu ako 100 m2 je potrebné povolenie. Zákon určuje aj možnosti manipulácie s makovou slamou a ďalšie detaily – prečítajte si jeho § 16 v plnom znení.

 

TIP: Kúpte si aj vy výborný slovenský mak od pani Čechovičovej. 

http://www.poctivepotraviny.sk/mak-z-jarnej-gabriela-cechovicova

Komentáre

Marian Paštéka 17.4.2015, 16:02
Poznám aj lepší termín sejby maku. V roku 2013 som na radu istej staršej pani zasial mak začiatkom októbra . Veľmi som tomu neveril , tak som pre istotu "prisial" ešte v decembri a nakoniec aj v marci 2014.Výsledok ? Mak zasiaty v októbri dal takú úrodu ako tie dva ďalšie výsevy . Spolu sa my z plochy asi 40 metrov štvorcových urodilo 12 litrov.Minulý rok som už neváhal a zasial som všetok v septembri a dnes (17.4.2015) má výšku cca 20 - 25 cm. Upozorňujem ,že na zimu som ho nechal taký zahustený ako vzišiel a vyjednotil som ho až na jar

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz