Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vyrobiť domáci jogurt

rss

Chutné jedlo na raňajky, desiatu, večeru, či ako dezert a navyše dostupné po celý rok... to je jogurt. Je to výrobok vznikajúci fermentáciou mlieka pôsobením probiotických baktérii, ako sme už spomínali v predchádzajúcom článku. A ako si ho doma vyrobíte? Úplne jednoducho!

Čo budete potrebovať?

Na prípravu jogurtu budete potrebovať mlieko, biely jogurt so živou kultúrou a starostlivú hygienu. Mlieko je najideálnejšie domáce. Pokiaľ k takému nemáte prístup, môžete použiť aj iné, nie však trvanlivé. Jogurt by nemal byť s označením „light“ a na štítku musí byť uvedené, že ide o výrobok so živou kultúrou. K jogurtu môžete pridať aj cukor, kakao, džem, či ovocie- fantázii a chuťovým pohárikom sa medze nekladú.

Ako postupujete?

Mlieko dáte zohriať, ale tak, aby nevrelo, len aby bola na vrchu pena- teplota približne 80˚C. Tým zahubíte všetky baktérie, ktoré by mohli nežiaduco vstúpiť do procesu výroby jogurtu. Navyše zároveň vyvaríte aj hrniec (najlepšie je použiť nerezový) a lyžicu. Na miešanie sa neodporúča používať drevenú varešku, nakoľko je na nej veľa mikroorganizmov, ktoré by vám mohli prípravu jogurtu znemožniť.

Po zahriatí, dáte mlieko chladiť. Občas premiešate, aby sa na povrchu nevytvorila kožka. Trošku teplého (nie horúceho) mlieka odoberiete do misky, kde ho zmiešate s  jogurtom. Potom túto zmes vylejete k zvyšku mlieka. Premiešate. Naplníte do veľkého, čistého, skleneného pohára (alebo do viacerých malých). Uzavriete a dáte do tepla. Niektorí na to využívajú vypnutú rúru predhriatu na 50˚C, iní len poháre zabalia do diek alebo dajú na radiátor a pod. Potom necháte stáť 5-8 hodín, prípadne celú noc. Či je jogurt hotový, zistíte podľa chuti a konzistencie. Následne vychladíte a môžete podávať.

TIP: Ak máte radi jogurty s príchuťou, už pri zahrievaní mlieka do neho môžete pridať kondenzované mlieko, cukor, kakao, med, škoricu, vanilku. Prípadne môžete do nádob ešte pred naliatím mlieka vložiť džem, čokoládu, či ovocie.

Podeľte sa s nami v komentároch, či takto jogurt zvyknete pripravovať alebo či vám vyšiel a chutil, ak ste si ho pripravili :).

Komentáre

Peter 11.12.2014, 08:47
Napodobne robim jogurt aj ja. Pouzivam "automatove mlieko" a odporucam si objednat z ciny digitalny teplomer za smiesnu cenu a nemusite odhadovat teplotu. Trochu nechapem preco odoberat cast mlieka a tam rozmiesat jogurt, ja ho pridavam priamo do celeho obsahu a tak ho rozmiesam. Aktualne robim jogurty v jogurtovaci z Lidlu. Zistil som, ze taky "domaci" jogurt je riadne kysli takze cisty bez prichuti ani nerobim :) a za dalsie ja som este nemal konzistenciu aka je v tych co predavaju, je v nom dost vody. A v tom jogurtovaci ho robim aj 12h. Rozmyslam, ze to skusim urobit v rure, kde si viem nastavit tych 40C ale predpokladam tak jogurt bude drahsi kedze taka rura ma asi vacsiu spotrebu nez ten jogurtovac co ma podla papierov 15W

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz