Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vypestovať rukolu?

rss

Rýchlo rastúca zelená rastlinka menom rukola je obľúbená tak ako medzi špičkovými kuchármi, tak medzi malými záhradkármi. Jej korenistá chuť sa hodí do šalátov, na cestoviny či na pizzu. Je bohatá na vitamín C, draslík a čo ja najdôležitejšie, ešte ju stihnete vysadiť!  

Druhy rukoly

Poznáme dva druhy rukoly – divokú a záhradnú. Divoká má menšie listy a ostrejšiu chuť. Záhradná je chuťovo jemnejšia a delí sa na dve odrody.  

Sadenie a starostlivosť

Sadiť semienka môžete od jari až do konca augusta. Najlepšie sa rukole darí v suchších vyživených pôdach, no zvládne prakticky akékoľvek pôdne podmienky. Sadiť ju môžete aj v kombinácii s inými zelenými „trávami“. Semienka saďte do hĺbky zhruba pol centimetra vo vzdialenosti 2,5 centimetra od seba. Ak sadíte tenké sadeničky, tie by mali byť od seba vzdialené zhruba 10 cm.

Rukola má rada polotieň. Pozor si dajte aj na škodcov, ktorí na ňu prelietavajú hlavne z kapusty. Vyskúšať môžete niektorý z našich domácich postrekov.

Zber rukoly

Pripravená na zber je 30 – 40 dní po zasadení. Vždy odrežte najprv vonkajšie lístky a stred nechajte. Ten poslúži k ďalšiemu rastu rastlinky. Najjemnejšie chutí ešte veľmi mladá, pretože potom nadobúda horkastú a korenistú chuť. Väčšie listy majú ostrejšiu chuť. Konzumovať môžete ale aj tie malé, ktoré chutia jemne a sviežo. Dobrú chuť :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz