Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vypestovať liči

rss

Liči je malé tropické ovocie s bielou šťavnatou a sladkou dužinou s jemnou arómou muškátov alebo ruží. Tvarom liči pripomína lieskový oriešok.

Ako liči jesť

Keď sa rozhodnete liči ochutnať, najprv zlúpnite nožom šupku. Hoci sa zdá, že je pomerne tvrdá, olúpať sa dá pomerne ľahko. Odmenou za trpezlivosť vím bude pohľad na bielu ovocnú dužinu. Skôr, ako ju začnete jedť, nezabudnite odstrániť jadierko, ktoré je vo vnútri. Ide o nejedlé semeno veľkosti fazule.

Liči nevarte

Lahodná dužina liči sa dá v kuchyni využiť na nakrájanie do ovocných šalátov, ako náplň do palaciniek, ozdoba zmrzlinových pohárov, či iných sladkostí. Údajne veľmi dobre chutí aj s rybami a mäsom. Jeho priaznivci ho aj sušia a nakladajú do cukru, pretože vtedy dlhšie vydrží. Liči je možné použiť aj na výrobu kompótov. Na jednu vec ale pozor: liči sa nesmie variť. Totiž, ak sa prevarí, zhubovatie, stvrdne a stratí svoju chuť.

Liči ako liek

V čínskej medicíne je liči používané na liečbu kašľa, žalúdočných vredov, nádorov a zväčšených žliaz. V Indii sa zase čaj z jeho šupiek používa ako liek proti hnačke. Konzumáciou liči teda nielenže zostanete omámení jeho originálnou chuťou, ale zároveň aj získate vitamínový bonus, ktorý ponúka. Obsahuje vitamín C, draslík, sodík, vápnik, riboflavíny a niacín.

Pestovanie liči

Liči rastie na stálozelených 10 až 20 metrov vysokých ovocných stromoch. Trpezlivý záhradkár si môže rastlinku vypestovať zo semena, ktoré je uprostred dužiny. Postačí mu nádoba, v ktorej bude namiešaná pôda s pieskom v pomere 1:1. Následne sa do jej stredu vloží zdravé semeno. Kvalitné semeno je tvrdé tmavohnedé a lesklé. Počas klíčenia je vhodné túto nádobku postaviť na radiátor, alebo do jeho blízkosti a pravidelne ju zalievať tak, aby bola pôda neustále vlhká.

Približne po mesiaci by rastlina mala začať klíčiť. Vtedy je dobré odstrániť ju z radiátora a umiestniť na miesto mimo kontaktu s priamym slnkom, ktoré by ju mohlo spáliť. Avšak po troch mesiacoch by už rastlina mala mať k slnku neustály prístup, bez neho totiž nevytvára plody. Pri pestovaní netreba zabúdať ani na pravidelné prihnojovanie a polievanie, najlepšie dažďovou, alebo odstátou vodou. Ideálna teplota na pestovanie je medzi 18-28 °C.

Vzhľadom na to, že rastlina sa dožíva až 200 rokov, mali by ste sa pri jej pestovaní obrniť neuveriteľnou trpezlivosťou, pretože má naozaj na všetko veľa času. Ak si teda prajete pochutnať na sladkých plodoch skôr ako po pár (cca 7) rokoch, odporúčame vám kúpu odrezku z rodiaceho stromu.

Pozor, liči nejedzte nalačno

Vzhľadom na to, že liči obsahuje toxín zvaný hypoglycín, neodporúča sa jeho konzumácia vo veľkom množstve a ani nalačno. Tento toxín oslabuje schopnosť tela produkovať glukózu, v dôsledku čoho môže nastať hypoglykemická kóma. 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz