Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vybrať tú správnu múku?

rss

Výber tej správnej múky môže byť niekedy veľmi náročný. Zo všadiaľ počúvame, že biela múka nie je pre telo dobrá, že čierne pečivo je len prifarbená biela múka, že by sme mali konzumovať viac vlákniny... no a tak sme nakoniec takí dopletení, že ani nevieme, čo kúpiť. Napovieme vám preto, aké sú medzi jednotlivými múkami rozdiely a snáď vám vytvoríme lepšiu predstavu o tom, čo si vložiť do nákupného košíka, poprípade s čím napiecť aj tohtoročné veľkonočné koláčiky. Ak ich už samozrejme nemáte dávno napečené :)

Výroba bielej múky

Čo vieme azda každý je, že múka sa vyrába väčšinou z obilnín. Zrnko každej obilniny sa skladá z jadra, klíčku a otrúb. Najvýživnejšími časťami sú obalové vrstvy – otruby a klíčky. Obsahujú skoro všetky vitamíny a minerálne látky zŕn. Biela múka sa však vyrába z obrúsených zŕn, čiže zŕn zbavených klíčka a otrúb. Zo zrnka sa tým stratí až 97% vlákniny, všetok vitamín E, 50% vápniku, 70% fosforu, železo, horčík a vitamíny skupiny B. Takto zomletá a navyše vybielená múka má vyšší glykemický index, čiže obsahuje viac cukrov. Práve kvôli strate vitamínov a minerálov je označovaná za zlú. V podstate ide o nutrične prázdnu potravinu.

Ako je to s celozrnnosťou?

Aj názov napovedá, že celozrnná múka sa melie z celých zŕn, teda aj s otrubami a klíčkami. Zachováva si predovšetkým minerály ako horčík, zinok, železo a aj vlákninu. Vláknina pomáha s vyprázdňovaním, metabolizovaním cukrov či cholesterolu. Navyše vďaka vláknine človek cíti sýtosť, preto celozrnného pečiva skonzumujeme menej, ako pečiva bez vlákniny. Takéto pečivo má výraznejšiu chuť a energia je z neho vypúšťaná postupne pomaly. Ak teda chcete prázdne biele pečivo vymeniť za plnohodnotnejšie celozrnné, nemáte nad čím váhať. Kupovať ale musíte len výrobky s označením „celozrnný výrobok“, keďže slovíčka ako „cereálny“ alebo „viaczrnný“ nemajú s celozrnnou múkou nič spoločné. Cereálny vlastne znamená obilninový a viaczrnný výrobok je vyrobený z viacerých druhov obilnín. Pravý celozrnný výrobok musí obsahovať minimálne 80% celozrnnej múky.

Pšeničná celozrnná múka

Ak si celozrnnú múku kupujete domov, vyberte si radšej polohrubú, než hladkú. Hladká sa totiž musí preosiať cez užšie sito čo znamená, že väčšie časti zŕn, práve tie ktoré obsahujú prospešné látky, by sa cezeň nemuseli dostať. Našou najzákladnejšou obilninou a zároveň najdôležitejšou chlebovinou je  pšenica. Celozrnná pšeničná múka síce obsahuje lepok, ktorý je tiež momentálne zatracovaný, no tento lepok vykazuje dobré kvality. Nie je taký „škodlivý“, ako ten v obyčajnej múke.

Špalda

Ak rozmýšľate nad inou ako pšeničnou múkou, môžete vyskúšať napríklad špaldovú. Melie sa zo špaldovej pšenice, ľudovo nazývanej špalda. Je to starý druh nešľachtenej pšenice. Oproti pšeničnej je hustejšia a obsahuje menej lepku. Má vysoký podiel bielkovín a prospešných látok. Použiť ju môžete aj na bežné pečenie koláčov, slaných aj sladkých či do chlebovej zmesi. Používa sa skoro rovnako ako pšeničná, malý pozor si dajte len na jej väčšiu hustotu.

Ražná

Múka ražná je oveľa ťažšia a hustejšia ako predošlé dve. Využíva sa hlavne na kaše, zahusťovanie, placky, perníky či na chleby s dlhšou trvanlivosťou. Výrobky z nej sú veľmi tmavé, no majú aj vysokú nutričnú hodnotu, vysoký podiel vlákniny aj minerálov. Kvalitná ražná múka je dobrá aj na črevá, pomáha ich uvoľňovať a zabraňuje zápche. Navyše práve táto múka bola používaná aj našimi predkami starými Slovanmi.

A čo grahamová?

Grahamové rožky boli kedysi veľmi populárne hlavne u tých spotrebiteľov, ktorý si uvedomovali „prázdnosť“ bieleho pečiva. Graham je v podstate celozrnná múka, kde sa pri výrobe jemne pomelie škrob a spolu s otrubami a klíčkovou časťou vznikne hrubšia hnedá múka. Má sladšiu orechovú arómu a nemala by byť bielená ani rafinovaná. V porovnaní s celozrnnou je hrubšia, v porovnaní s bielou výživnejšia.

Pohánka pre celiatikov

Z botanického hľadiska pohánka medzi obilniny nepatrí, no veľmi sa im podobá. Samozrejme aj z nej sa dá vymlieť múka. Jej najväčšou výhodou je, že neobsahuje lepok. Môžu ju teda konzumovať ako celiatici, tak aj ľudia s poruchami trávenia. Okrem minerálov a vitamínov ako B1, B2, C a E obsahuje navyše látku zvanú rutín, ktorá pozitívne vplýva na srdce a cievy, trávenie, imunitu či zrážanie krvi.

Iné druhy múk

Po pšenici je u nás najrozšírenejšou obilninou jačmeň, z ktorého sa však vyrábajú väčšinou krúpy alebo vločky. Na našom trhu ale nájdete aj mnoho iných zdravých múk. Bezlepkové sú napríklad kukuričná, ryžová či amarantová, ktorej plusom je vysoký obsah vlákniny. Vyberať si teda určite máte z čoho. Záleží už len na vás, akej múke dáte prednosť, či už podľa nutričných hodnôt, pekárskych kvalít alebo jednoducho podľa vašich chutí.

Na záver: Mnoho ľudí si kladie otázku, z čoho sa vyrába krupica. Krupica sa však nezaraďuje do druhov múk podľa obilnín, no podľa hrubosti. Je to najhrubší typ múky a vyrába sa z rôznych druhov obilnín. U nás je samozrejme najtradičnejšou pšeničná krupica, nájdete však aj ryžovú, špaldovú či kukuričnú. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz