Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vybrať ten správny cukor?

rss

Cukor poznáme prirodzený a pridaný. O rozdieloch medzi prírodným a pridaným cukrom si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku. Teraz si však povieme niečo o rôznych druhoch pridaných cukroch. Že biely cukor je zlo, to vieme už azda všetci. Často sa však stáva, že sa v obchodoch nedokážeme „vysomáriť“ z rôznych druhov a značiek cukrov, preto si vždy kúpime ten klasický. Aké sú teda cukre, ktoré najčastejšie kupujeme?

Biely cukor

Úprimne, na klasickom bielom rafinovanom cukre nie je dobré absolútne nič. Dokonca niekedy už ani jeho chuť nie je taká sladká, akú by sme očakávali. Väčšinou sa vyrába z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Rafináciou – čiže očistením od „nežiaducich“ látok je ale zbavený všetkých živín, vitamínov aj minerálov. Je to vlastne iba umelá látka obsahujúca prázdne kalórie. Spôsobuje prekysľovanie organizmu a takisto mnoho chorôb – obezitu, osteoporózu, kazivé zuby, cukrovku, živý rakovinotvorné bunky a narúša metabolickú rovnováhu. Okrem toho je občas označovaný  aj ako narkotikum. Môže totiž spôsobiť hyperaktivitu, no aj nervozitu, podráždenie, či rôzne emocionálne prejavy. Biely cukor teda skutočne nie je ničím, čoho by sme v potrave chceli prijímať viac.

Hnedý cukor

Poctivý hnedý cukor, ktorý sa vyrába aj z cukrovej repy, neprechádza rafinovaním a preto si na rozdiel od bieleho cukru zachováva dôležité nutričné látky. Je ľahšie stráviteľný a nespôsobuje toľko problémov. Treba si však pozorne čítať etiketky! Ten pravý býva označovaný ako „prírodný hnedý cukor“, v obchodoch však nájdete aj hnedý cukor, ktorý je len zafarbeným bielym cukrom. Farbený je karamelom alebo melasou a aj keď má melasa určité výhody, koniec koncov je rovnaký ako biely. Minimálny rozdiel je v chuti.

Trstinový cukor

Trstinový cukor, vyrábaný z cukrovej trstiny, pôvodne pochádza z Maurícia. Neprechádza rafinovaním, no vyrába sa odparovaním a kryštalizáciou. Spracováva sa teda nechemicky a preto sa v ňom všetky cenné látky zachovajú. Okrem minerálov a vitamínov obsahuje aj rôzne enzýmy či vlákninu. Tvoria ho jednoduché cukry fruktóza a glukóza, vďaka čomu je ľahšie stráviteľný oproti bielemu cukru a takisto menej kalorický. Ten pravý je taktiež na etiketkách označovaný ako „prírodný trstinový“, preto pozorne čítajte, čo kupujete.

Kokosový cukor

Na rozdiel od predošlých cukrov, kokosový sa, ako názov logicky napovedá, vyrába z kokosovej palmy. Ľahko si ho môžete pomýliť s palmovým cukrom, ktorý je vyrábaný z rôznych druhov paliem, najčastejšie z datľovníka. Tento cukor svojou chuťou, konzistenciou ani obsahom kokosovému nezodpovedá. Kokosový sa teda presnejšie vyrába z nektáru kokosových kvetov. Vyrába sa prírodne, teda ani on neprechádza rafináciou. Kokosové kvety sa najprv ručne narežú a nektár sa nechá stiecť do bambusových kontajnerov. Následne sa zahrieva, aby sa odparila voda a vznikla tekutina zvaná „toddy“. Toddy svojou konzistenciou pripomína sirup. Ďalej sa odparuje na hnedé kryštáliky, vyrábajú sa však aj cukrové granulky či kocky.

Prečo je kokosový lepší, než ostatné?

Samozrejme, cukrovať by sme veľa nemali ani tým kokosovým. Avšak spomedzi všetkých cukrov má najnižší glykemický index a obsahuje oveľa viac minerálov ako ostatné + 16 aminokyselín, vitamíny skupiny B, vitamín C a vlákninu. V porovnaní napríklad s hnedým cukrom obsahuje 16krát viac draslíka alebo až 30krát viac zinku. Vhodný je aj pre diabetikov. Jeho chuť sa podobá trstinovému, no má karamelový podtón.

Ako si vyberať?

Budete si už vedieť vybrať cukor, aký potrebujete? Zlatým pravidlom je, aby ste vždy čítali etiketky. Ak sa chcete vyhnúť rafinovanému bielemu cukru, pozorne si prečítajte zloženie. Dajte pozor, aby vami vybraný cukor mal označenie „prírodný“. Ak sa chcete takýmto cukrom ale úplne vyhnúť, alternatívou je ešte sladenie medom, stéviou či sirupmi z agáve alebo javorovým sirupom. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz