Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si spraviť jablkový mušt?

rss

Spravte si vlastný jablkový mušt plný antioxidantov, v BIO kvalite. Je to jednoduchšie, ako si myslíte — základom úspechu sú vhodné jablká, dobré technické vybavenie a dodržanie správneho postupu. Absolútnou podmienkou je dodržať prísne hygienické pravidlá.

Na výrobu muštu nepoužívajte obité, opadané ani hnilé jablká. Jablká musia mať správny stupeň zrelosti, nesmú však byť prezreté.

TIP: Čerstvý mušt nemusíte sterilizovať ani konzervovať — stačí ho zmraziť v mrazničke.

Pri výrobe muštu budete potrebovať:

●      jablká :)

●      drvič ovocia (pri výrobe v malom množstve vám možno postačí hrubé strúhadlo),

●      lis na ovocie,

●      zavárací hrniec,

●      zaváracie poháre alebo sklenené fľaše,

●      teplomer.

Z 10 kilogramov jabĺk získate viac ako 4 litre jablkového muštu. Čerstvo vylisovanú jablkovú drť (odpad z lisovania) môžete použiť do kompostoviska, alebo nechať skŕmiť hydine (napr. sliepky a morky milujú jablká) a iným hospodárskym zvieratám.

Receptov a návodov na výrobu jablkového muštu existuje mnoho. Dva z nich si teraz predstavíme.

Jablkový mušt, postup č.1:

1.     Dôkladne umyté jablká zbavené stopiek a jadrovníkov nahrubo nastrúhajte.

2.    Nastrúhanú zmes vysypte do sitka vystlaného čistým plátnom a nechajte odkvapkávať do nádoby. Na záver môžete plátno sťahovať a žmýkať, aby ste získali viac šťavy.

3.    Odkvapkanú šťavu si prelejte do čistých zaváraninových pohárov, uzatvorte ich viečkom a sterilizujte štvrť hodiny pri teplote 83 °C.

Jablkový mušt, postup č.2:

1.     Umyté jablká zbavené stopiek a jadrovníkov rozdrvte v drviči ovocia alebo roztlčte.

2.    Rozdrvenú jablčnú zmes ihneď zlisujte v lise na ovocie.

3.    Lisovaním získanú šťavu nalejte do (klasických nápojových) sklenených fliaš, vložte otvorené fľaše do zaváracieho hrnca, dolejte hrniec vodou až po hrdlá fliaš a zahrievajte až na 80 °C. Pri dosiahnutí tejto teploty fľaše z kúpeľa vyberte, zazátkujte a uložte poležiačky.

4.    Ak namiesto nápojových fliaš s hrdlom použijete radšej bežné zaváraninové poháre, tieto vkladajte do zaváracieho hrnca uzatvorené a po dosiahnutí teploty 80 °C ich sterilizujte ešte 20 minút.

TIP: Nikdy neplňte fľaše muštom úplne po okraj, počítajte so zmenou objemu muštovej šťavy pri sterilizácii.

 

Na vaše otázky a pripomienky sa tešíme v komentároch pod článkom alebo na našom Facebooku :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz