Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sadiť a pestovať zemiaky

rss

Zemiaky patria k najobľúbenejším potravinám a slúžia aj ako vynikajúce krmivo pre hospodárske zvieratá. Z jedného áru môžete vypestovať aj 250 kg zemiakov. Samotná výsadba a pestovanie zemiakov je pritom veľmi jednoduché – stačí dodržať niekoľko zásad...

Príprava pôdy

Základnou podmienkou úspešného pestovania zemiakov je kyprá pôda počas celého vegetačného obdobia. Pre zvýšenie výnosov je potrebné pôdu pripraviť už na jeseň hlbokým zryľovaním. Ak máte k dispozícii maštaľný hnoj, môžete ho na jeseň zaryľovať do pôdy v množstve až 100 kg na jeden ár. Alternatívou je zaryľovanie dvojnásobného množstva kvalitne vyzretého kompostu na jar ešte pred výsadbou. Z priemyselných hnojív sa osvedčil na ďalšie hnojenie napríklad Cererit (50 g na m2).

Kedy sadiť?

Väčšinou sa zemiaky vysádzajú koncom apríla. V prípade marcovej výsadby je to tak trocha lotéria s neskorými jarnými mrazíkmi, ktoré majú pre skoro vysadené (a nad zemou už plne rozvinuté) rastliny zemiakov zničujúce účinky. Do istej miery pomôže prikryť rastliny na noc (keď sa očakáva mráz) netkanou textíliou alebo zakopcovaním zeminou. Kritické noci sú najmä do troch zamrznutých (Pankrác, Servác, Bonifác) v máji.

Výsadba

Zemiaky sa sadia do riadkov – plytkých brázd vyhĺbených motykou asi 50 až 60 cm od seba, hlbokých asi 15 cm. Výsadbové zemiaky (najlepšie predklíčené) ukladajte na dno brázdy s rozostupom asi 25 cm. Na jeden ár potrebujete cca 25 kg sadiva. Na zemiaky naukladané v brázde nahrňte motykou pôdu z oboch strán, čím vznikne akýsi hrebeň po celej dĺžke riadku.

Starostlivosť

Pravidelným nahŕňaním zeminy do hrebeňa (raz za čas, podľa potreby) zabezpečíte zemiakom kyprú pôdu a zároveň zlikvidujete rastúcu burinu. Zemiaky vedia odmeniť dobrú závlahu dobrou úrodou, preto nezanedbávajte ich polievanie (najlepšie opatrne priamo ku koreňu krhlou alebo slabým prúdom z hadice, a potom navŕšiť zeminu). Najvážnejším problémom býva mandolinka zemiaková. Pokiaľ máte vysadených len niekoľko árov zemiakov a máte dostatok času, skúste sa vyhnúť sa chemickým postrekom zemiakov a mandolinku podľa potreby obrať a zlikvidovať manuálne (vrátane oranžových vajíčok na spodnej strane listov).

TIP: Viete o tom, že aj drevený popol je pre zemiaky výborným hnojivom?

Zber zemiakov

Dátum zberu zemiakov závisí na počasí, odrode a ďalších faktoroch. S trochou šťastia (a usilovnosti) môžete mať pri skorých zemiakoch už v júni prvú úrodu. Zberajú sa v štádiu zrelosti, ktoré spoznáte podľa usychajúcej zemiakovej vňate. Samozrejme mladé zemiačiky z vlastnej záhrady si k dobrému obedu môžete dopriať aj skôr, podľa chuti a potreby.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz