Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sadiť a pestovať lahôdkovú kukuricu

rss

Lahôdková kukurica je odrodou kukurice, ktorá sa pestuje ako zelenina. Pre svoju výbornú chuť sa konzumuje čerstvá i varená. Kukurica je bezlepková obilnina, a preto môže byť používaná aj pri celiakii. Obsahuje 86 kalórií na 100g, veľa vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Má však vysoký glykemický index, preto by si na ňu mali dávať pozor pacienti s diabetom.

Ako a kedy sadiť kukuricu

Kukurica k svojmu rastu a zretiu potrebuje teplú. slnečnú a dostatočne vlhkú pôdu, preto je dobré pamätať na to pri vysievaní a sadiť ju na oslnené, ideálne severné, miesto záhrady, aby svojím vzrastom netienila ostatnú zeleninu. Pri sejbe nezabudnite ani na predĺženie zberu a saďte ju v rôznych termínoch alebo saďte viacero odrôd (hybridov) s odlišným vegetačným obdobím.

Na klíčenie potrebuje lahôdková kukurica vyššiu teplotu. Odporúčame ju teda sadiť, keď teplota vzduchu je už trvalo aspoň 8°C, teda cca od konca apríla do konca júna. Môžete si ju aj predpestovať a potom do záhradky vysadiť, keďže kukurica dobre znáša aj presádzanie. V záhrade ju sadíme do sponov 60-70 cm x 20-30 cm, do hĺbky 3-5 cm, pričom do jednej jamky sadíme 2-3 zrnká. Pôda pri sejbe by mala byť urovnaná, skyprená, pohnojená.

Pestovanie kukurice

Po vyklíčení kukuricu zavlažujeme, okopávame, udržiavame bez burín a v prípade vzídenia viacerých zrniek v jednej jamke zjednotíme. Kukurica má na jednej rastlinke samčie i samičie kvety a keďže je vetrom opelivá, tak je lepšie pestovať ju blokoch, ktoré tvoria aspoň 3-4 rastliny.

Ak chcete dosiahnuť super sladkú chuť kukurice, je vhodné v záhrade pestovať len sladké odrody, aby sa kukurice medzi sebou navzájom neopelili. Ďalšou možnosťou je pestovať rôzne odrody s odlišným časom kvitnutia (minimálne 10-14 dní).

Zber kukurice

Lahôdkovú kukuricu by ste mali zbierať v čase, keď už sú zrná plné, ale ešte netvrdnú a ronia mliečnu šťavu. Klasy sú najchutnejšie hneď po zbere, pretože po čase sa cukry v zrnkách začnú meniť na škrob, čím stratia svoju sladkosť. Pokiaľ chcete klasy uskladniť, tak by ste ich mali umiestniť na chladné miesto (čím vyššia teploty, tým rýchlejšia premena cukrov na škroby), ideálne v chladničke. Sukníc ich zbavte až tesne pred prípravou.

Tak čo, motivovali sme vás k zasadeniu kukurice?

 

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz