Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sadiť a pestovať jahody

rss

Doma vypestované jahody v bio kvalite sú zdravšie a chutnejšie ako tie z obchodných reťazcov. Ak ešte nemáte vo svojej záhrade jahody, prišiel čas to napraviť.

Príprava pôdy

Ako predplodina pred výsadbou jahôd sa osvedčili dobre pohnojené skoré zemiaky, strukoviny, plodová zelenina. Po zbere predplodiny je dobré pôdu pohnojiť kompostom dôkladne zaryľovaným do zeme (cca 6 kg kompostu na 1 m2), niektorí záhradkári zvyknú do pôdy ešte plytko zapracovať ďalšie hnojivá (síran draselný + superfosfát) minimálne mesiac pred plánovanou výsadbou jahôd – jahody nesmú ísť do čerstvo pohnojenej pôdy.

Ak na takéto pomerne zložité prípravy pôdy nemáte čas, nevadí – priesady jahôd môžete jednoducho vysadiť na vhodne zvolené stanovisko (zbavené buriny a okopané). Jahody obľubujú hlinitopiesčité pôdy s dostatkom humusu, vlahy a slnka, so závetrím od severnej strany.

Kedy sa sadia jahody

Jahody sú vhodné k jarnej aj jesennej výsadbe, v podstate ich možno sadiť počas celej vegetačnej sezóny. Niektoré e-shopy ponúkajú tzv. FRIGO sadenice udržiavané v chladiacich boxoch, ktoré po rozbalení zásielky na prvý pohľad vyzerajú ako zničené, bez listov – napriek tomu sa po výsadbe veľmi rýchlo ujmú, olistia sa a zarodia.

Ako sa sadia jahody

Osvedčeným spôsobom je vysadiť jahody do riadkov cca 60 cm od seba vzdialených, s odstupom asi 30 cm medzi rastlinkami. Vykopte plytké jamky podľa veľkosti koreňového balu (koreňový bal pred výsadbou namočte do vody), uložte do nich priesady a opatrne ich prisypte zemou tak, aby listové srdiečko vždy zostalo nad povrchom zeme. Nezabudnite pôdu okolo koreňa trocha pritlačiť alebo zaťažiť.

Výsadba jahôd do čiernej fólie

Ak sa rozhodnete pre použitie čiernej fólie (alebo netkanej textílie), roztiahnite ju na záhon ešte pred výsadbou a po okrajoch zaťažte. Vystrihnite do fólie kruhové otvory na miestach, na ktorých zasadíte jahody. Pri výsadbe jahôd opäť pozor na srdiečka, musia zostať nad zemou. Čierna fólia nedovolí burine rásť pomedzi riadky, udržiava koreňom jahôd vlhkosť, chráni plody pred zablatením. Ak je po výsadbe príliš slnečno a teplo, je potrebné dočasne prekryť čiernu fóliu nakosenou trávou alebo slamou na zmiernenie ohrevu a chrániť zasadené rastlinky pred priamym úpekom.

Hnojenie a zavlažovanie

Pozor – najmenej mesiac po výsadbe (a mesiac pred výsadbou) nehnojiť! Potom sú najvhodnejšie špeciálne BIO hnojivá na jahody, ale v dobrej pôde môžu jahody vydržať aj bez hnojenia dva či tri roky (potom sa presadia na iné stanovisko). Zavlažovanie podľa potreby, výdatné zálievky v jarnom období (najmä ak je suchá jar) výborne podporujú rast a rodivosť.

Na záver

Podmienkou úrody sú opeľovače (včely atď.), pri pestovaní v byte možno opeľovať jahodové kvety umelo (štetcom). Nenechajte riadky jahôd prerásť burinou, pravidelne ich prekopávajte.

TIP: Doma vypestované ovocie alebo zeleninu môžete nájsť u nás v inzercii.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz