Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sa zbaviť v záhrade slizniakov

rss

Slizniak – nenápadný mäkkýš z rodu slimákov, ulitník bez ulity :) a ničiteľ ťažko vypestovanej úrody v našich záhradách. Chutí mu zelenina, ovocie a dokonca aj kvety. Keď sa vo vašej záhrade premnoží, zlikviduje vám celé záhony. Ako sa slizniakov zbaviť?

Slizniaky sa pred pálivým denným slnkom skrývajú v tienistých a vlhkých zákutiach stavieb a záhrad. Večer vyliezajú z úkrytov a smerujú priamo k zeleninovým riadkom a iným zdrojom potravy. Niektorí záhradkári sa im snažia túto cestu zahatať pomocou pásov rozsypaného popola, pilín alebo dokonca soli (soliť pôdu však nie je najlepší nápad – na rozdiel od popola a pilín soľ poškodzuje pôdu). Ak sú zeleninové riadky dostatočne bohaté a vytvárajú tieň aj v priebehu dňa (napríklad kapusta, paradajky...), slizniaky často zostávajú medzi riadkami aj v priebehu dňa.

Asi najjednoduchšou metódou boja so slimákmi je ich fyzická likvidácia úderom motyky priamo na mieste výskytu. Má však zásadné nedostatky – v mäkkej pôde je slizniak často len brutálne „zatlčený“ do zeme, naopak pri „dobrom zásahu“ sa jeho telesný obsah rozprskne po okolí a záhradkára môže zasiahnuť do tváre alebo dokonca do očí. Inou základnou metódou je manuálny zber do kýbla spojený s ich následnou likvidáciou. Aj tá prebieha pod vplyvom rôznych názorových prúdov – niekto odporúča slimákov posypať soľou (čo je mimoriadne dlhá a trýznivá smrť), alebo ich utopiť (čo tiež nie je práve humánne). Žiaľ, zabitie aj tých najjednoduchších tvorov z nižších stupienkov vývojového rebríčka im prináša mnoho utrpenia. Alternatívou by preto mohol byť ich odvoz a vypustenie do prírody na vzdialenom mieste.

Na princípe utopenia funguje proti slimákom pomerne úspešne aj tzv. pivná pasca – nádoba s pivom, ktorého vôni slimáky jednoducho neodolajú a utopia sa v ňom. Najlepšou cestou eliminácie slizniakov je však podporiť prítomnosť ich prirodzených nepriateľov. Slizniak, zvlášť v prvých dňoch po vyliahnutí je na jedálnom lístku mnohých predátorov. Slizniakmi sa ochotne nakŕmia niektoré vtáky (vrátane niektorých druhov hydiny), jašterice, žaby, ježkovia... Mimoriadnym lovcom a konzumentom slimákov je tzv. indický bežec – plemeno dekoratívne pôsobiacich veľmi štíhlych kačíc so vzpriameným postojom.

Dokonca aj slimák záhradný (áno, ten s domčekom na chrbte) konzumuje okrem inej potravy vajíčka slizniaka. Slimačie vajíčka nie je príliš ľahké objaviť, tvarom a konzistenciou tak trocha pripomínajú kavár :) a nájdete ich ukryté na vlhkých miestach (pri studni, pod kameňmi a kopou dosiek, priamo v kompostovisku...). Ak sa vám podarí prepátrať záhradu a vajíčka slimákov zničiť, je to úspech – pravdepodobne ich ale ani zďaleka nenájdete všetky. Strašným nepriateľom slimákov sú parazitické hlístice Phasmarhabditis hermafrodita ktoré môžete aplikovať v záhradách, skleníkoch, pareniskách, na trávnikoch aj v sadoch. Kúpite ich v biologickom prípravku s obchodným názvom Nemaslug. V obchodoch sú tiež dostupné rôzne druhy granulí na slimáky – slimákom chutia a bezpečne ich hubia.

Rada na záver – v záhrade bez buriny, na trávniku s nakrátko vykosenou trávou, na pozemku bez kôp stavebného odpadu a starých dosiek počet slizniakov poklesne sám o sebe. Z jednoduchého dôvodu: takýto pozemok im neposkytuje dostatok vlhkých úkrytov.

PS: Máte skúsenosti s bojom so slizniakmi? Podeľte sa s nimi v komentároch :)

 

Komentáre

Tatiana 6.8.2014, 14:23
s tými indickými bežcami to naozaj funguje. Máme ich doma, a sú to lovci na úrovni. Radosť bola na nich pozerať.Odporúčam.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz