Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sa zbaviť herpesu prírodnou cestou

rss

Čaká vás stretnutie, svadba, rande, večierok, pracovný pohovor, či dôležitá prezentácia a na pere sa zrazu objaví nepríjemný opar. Herpesy a opary sú spôsobené vírusom  herpes simplex, ktorý sa zaraďuje medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka. Do organizmu sa väčšinou dostáva už v detskom veku a pretrváva navždy v takzvanej spiacej podobe. No a keď sme pod vplyvom stresu, traumy, po nadmernej športovej záťaži, vystavení silnému slnečnému žiareniu, alebo naopak chladu, či u žien pred menštruáciou, zrazu nám vírus, ktorý sa pod vplyvom týchto podmienok rozmnožuje rýchlejšie, dá o sebe vedieť vznikom pľuzgieriku. Ako sa ho čo najrýchlejšie zbaviť prírodnými prostriedkami?

Potraviny bohaté na L-lyzín

L-lyzín je aminokyselina, ktorá zabraňuje replikácii herpes vírusu. Nachádza sa v potravinách, ako sú strukoviny, ryby, morčacie a kuracie mäso, zelenina.

Oranžová a červená zelenina

Oranžové a červené druhy zeleniny sú bohaté na antioxidanty, ako sú karotenoidy, bioflavonoidy a vitamín C, ktoré zlepšujú hojenie rán a zvyšujú celkovú imunitu organizmu.

Rybie mäso

Mäso z rýb, ktoré sú čerstvo ulovené, obsahuje základné omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pri zápale a reparácii tkanív.

Rany hojaci zinok

Zinok je prvok, ktorý je potrebný v mnohých reakciách v tele, ktoré pomáhajú obnovovať pokožku a chrániť telo pred vírusmi alebo infekciou. Zvýšiť spotrebu zinku si môžete konzumáciou potravín, ako sú vnútornosti (napr. pečeň), hovädzieho mäsa z ekologických fariem, kde kravy spásajú trávu, tekvicových semienok, orechov a špenátu.

Antibiotický všeholiek cesnak

Cesnak pôsobí antibioticky nielen pri liečbe chrípky a prechladnutia, ale aj pri herpese. Môžete ho buď zjesť, alebo si ním viackrát za deň potierať vonkajší pľuzgierik herpesu. Samozrejme, najlepšie je tieto dva spôsoby kombinovať a začať už vtedy, keď cítite prvé príznaky tvorby oparu. Cesnak by ste na rane nemali nechávať dlhšie ako pár minút, pretože potom môže byť agresívny a podráždiť pokožku.

Prírodný med

Čistý pravý med tiež skvelo pôsobí proti infekciám. Stačí si ním potrieť ranu a nechať ho pôsobiť. Nanášať si ho môžete aj celý deň, pretože na rozdiel od cesnaku, pokožku nedráždi (opatrní by mali byť len alergici).

Vitamín B

Pri herpese sa odporúča doplniť do tela vitamín B. Ak ho nechcete užívať v podobe tabliet, neváhajte siahnuť po droždí, ktoré ho obsahuje neúrekom. Podobne ako pri cesnaku ho môžete aj jesť, aj prikladať na ranu.

Antivírusové bylinky

Medzi antivírusové bylinky patrí baza, nechtík, echinacea, harmanček, medovka. Z nich si môžete pripraviť čaj, či liečivé obklady. Odporúča sa aj mastička z medovky lekárskej.

Aloe vera

Gél z čerstvo odrezaného listu aloe vera nanesený na herpes tiež zmierňuje prejavy nepohodlia spôsobené herpesom. Nanášať ho môžete niekoľkokrát denne. Urýchľuje sa ním aj proces hojenia.

Pozor na potraviny zhoršujúce herpes

Niektoré potraviny môžu zvýšiť zápal, oslabiť imunitný systém, či ešte viac podráždiť kožu, čo sú podnety vedúce k vytvoreniu herpesu. Skúste sa im teda vyhýbať. Sú to tieto:

  • alkohol: vysoké množstvá alkoholu oslabujú imunitný systém a môžu zhoršiť príznaky ako sú únava, bolesti, či zápal kože.
  • pridaný cukor: aj príliš veľa cukru potláča imunitné funkcie organizmu a zhoršuje zápal. Bežne sa pridaný cukor vyskytuje vo fľaškových nápojoch, balenom občerstvení, niektorých druhoch jogurtov a cereálií.
  • kyslé potraviny: tieto potraviny môžu opary podráždiť a tak zhoršiť bolesť a pálenie. Vyhýbať by ste sa teda mali paradajkám, octu, pomarančom a iným citrusovým plodom.

Máte nejaký osvedčený recept, ktorý na herpes pomáha, aj vy? Pomôžte aj ostatným a podeľte sa oň v komentároch.

Prečítajte si viac o prírodných zdrojoch, ktoré zlepšujú herpes:

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zinok-dostatok-nedostatok-optimalna-hladina-a-vplyv-na-zdravie

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/doprajte-si-viac-ryb-pre-pevne-zdravie-a-dlhy-zivot

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/cesnakom-k-zdraviu

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/ako-zdravo-vyuzit-med

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/poklad-nazyvany-drozdie

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/priaznive-posobenie-medovky-na-zdravie-cloveka

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/aloe-vera

Zdroje: draxe.com, thescienceofeating.com, sheknows.com

 

 

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz