Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sa postarať o malé prasiatka

rss

Vo štvrtej časti seriálu o chove vietnamských prasiat sa zoznámite so starostlivosťou, kŕmením a odchovom malých prasiatok. Od prvého momentu ich príchodu na svet až po úspešný odchov...

Hneď po narodení treba malému prasiatku vyčistiť papuľku a nosné dutiny od zvyškov hlienu, aby mu nič nebránilo v dýchaní. Ak sa náhodou pupočná šnúra nepretrhne sama, musí ju chovateľ prestrihnúť asi 3 cm od pupku prasiatka, zo zvyšku pupočnej šnúry čistými prstami vytlačiť von krv a ranku vydezinfikovať. Bežnou praxou je novonarodeným vietnamským prasiatkam ihneď zaštiknúť oba zuby špicáky (je to práca pre odborníka). Dôvodom je snaha predísť prípadnému poraneniu vemena prasnice ostrými špicákmi pri cicaní mlieka. Niektorí chovatelia však považujú tento akt za zbytočný.

Kým prichádzajú na svet ďalšie mláďatá (môže to trvať aj 5 či 7 hodín), už ošetrené prasiatka odkladajte do oddeleného priestoru do čistej slamy. K prasnici ich ešte nepúšťajte, kým pôrod neskončí. Koniec pôrodu väčšinou prasnica signalizuje tým, že vstane, aby vyhľadala krmivo a vodu. V prvých desiatich dňoch života prasiatkam stačí ako plnohodnotná strava mledzivo a materské mlieko, potom sa už začínajú zaujímať aj o pevné krmivo. Budú potrebovať aj napájačku s vodou. Dostatok minerálnych látok im zabezpečíte minerálnymi doplnkami vrátane soli.

Pri dobrom kŕmení malé prasiatka rýchlo rastú. Z pôvodných cca 450 g sa v prvom mesiaci života dostanú na hmotnosť takmer jedného kilogramu. Ako dvojmesačné by už mali mať hmotnosť cca 7,5 kg a prichádza čas ich odstaviť od mlieka. S odstavením prasiatok súvisí aj úprava stravy prasnice (nájdete v článku Ako a čím kŕmiť vietnamské prasce). Odstavenie od mlieka predstavuje pre prasiatka značný šok a často so sebou prináša úhyn odstavčiat, ak neboli dostatočne adaptované na jadrové krmivá. Odstav preto vždy prevádzajte postupne, a pripravte na to prasiatka privykaním na obilné šroty a ďalšiu pevnú stravu.

Prikrmovanie prasiatok je potrebné už po 10 dňoch. Prikrmujte ich v oddelenom priestore, do ktorého sa prasnica nedostane, ale prasiatka majú voľný prístup. Osvedčeným krmivom pri odchove vietnamských prasiatok cca do 3 mesiacov (kedy už majú hmotnosť cca 10 kg) je zmes šrotov (pšeničný + jačmenný + ovsený šrot), obohatená ovsenými vločkami, hrubou sójovou múkou a troškou cukru. Potom sa už kŕmia krmivom bežným pre vietnamské prasce. V letnom období využívajú pastvu, ktorú treba v zimnom období nahradiť okopaninami. Ako doplnok popritom dostávajú 15 až 20 dkg jadrových krmív na 1 prasiatko denne, plus minerálne doplnky a kvalitné kuchynské zvyšky.

(Pokračovanie v ďalšom článku)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz