Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako rôzne využiť rozmarín?

rss

Síce je rozmarín typicky stredomorský, no aj u nás sa využíva veľmi často. Vďaka jeho aromatickosti patrí medzi najpoužívanejšie bylinky. Nie sa teda čo čudovať, že ho vo svojich záhradkách pestuje mnoho ľudí. Ako všelijako ho môžete využiť sa dočítate v našom novom článku.

Ako potravina

1. Octy a oleje

Jedným z najjednoduchších spôsobov ako zachovať chuť rozmarínu, je vyrobiť si rozmarínový ocot alebo olej. Vyskúšať môžete napríklad tento ocot s oreganom a majoránkou. Je ideálny ako marináda či dressing do šalátov. Rovnako jednoduchý na prípravu je aj rozmarínový olivový olej. Stačí ponoriť rozmarín do oleja a nechať vylúhovať zhruba 3 týždne.

2. Bylinkové maslo

Klasické maslo používame v kuchyni často. Skúsili ste však už do varenia pridať bylinkové maslo? Recept na cesnakovo – rozmarínové maslo nájdete tu.

3. Soľ

Používali ste už niekedy ochutenú soľ? Výborná na grilovanú rybu či zeleninu. Skúste si ju doma vyrobiť sami

4. Omáčky a polievky

Rozmarín zohráva dôležitú úlohu v mnohých omáčkach či polievkach. Ak pripravujete nejakú marinádu, výborne chutí v kombinácií s citrusmi, cesnakom, maslom, olivovým olejom, balzamikom či dokonca aj s portským vínom.

V polievkach či omáčkach ide ruka v ruke so sladkými zemiakmi, zeleninovými zmesami, kuracím mäsom, zemiakmi, cuketou, cícerom alebo petržlenovou vňatkou.

5. Chleby a cestoviny

Rovnako ako chlieb, tak aj cestoviny môžu byť dochutené práve rozmarínom. Pri pečení chleba vmiešajte rozmarín priamo do cesta. Ak si doma vyrábate vlastné cestoviny, môžete tak spraviť aj pri nich. Ak používate tie z obchodu, rozmarín pridajte do vody počas ich varenia.

6. Nápoje

Aj keď to znie možno bláznivo, no rozmarín môžete pridať aj do drinkov. Od jednoduchých limonád až po lahodné koktejly. Najjednoduchšou, no veľmi osviežujúcou limonádou je grepová. Do vody stačí nakrájať a trošku vytlačiť grep a k tomu pridať štipku rozmarínu. Ak zatúžite po niečom bublinkavom, čistú vodu vymeňte za sódu.

Ako liek

7. Esenciálny olej

Jednou z výhod pestovania byliniek je, že si môžete vyrobiť svoje vlastné esenciálne oleje. Tie sú pre zdravie a uvoľnenie organizmu veľmi prospešné. Rozmarínový esenciálny olej sa využíva hlavne na úľavu od úzkosti, poruchy trávenia, bolesti hlavy, bolesti kĺbov, prechladnutia a chrípky, zlý krvný obeh a mnoho ďalšieho. 

Najjednoduchší esenciálny olej vyrobíte tak, že lístky rozmarínu ponoríte do jojobového alebo olivového oleja. Tri až šesť týždňov potom olej musíte nechať postáť na slnečnom mieste. Takýto olej pomáha prečistiť myseľ a uvoľňuje bolesti svalov. Využiť ho môžete aj pri relaxačných masážach.

8. Prírodný deodorant

Vedeli ste, že pokojne môžete odložiť chemické deodoranty a voňať dobre len vďaka tomu, že zmeníte stravovanie? Najprírodnejšou cestou, ako zlepšiť svoj telesný pach, je konzumovať viac byliniek, ako napríklad rozmarín, bazalka, petržlenová vňať, mäta alebo šalvia.

9. Silné a lesklé vlasy

Ak si chcete zlepšiť kvalitu vlasov a pokožky hlavy, začnite si pestovať svoj vlastný rozmarín. Spolu so žihľavou sú skvelým kondicionérom potom, ako si zmyjete vlasy. Nielenže majú antimikrobiálne účinky, no navyše ničia lupiny a taktiež stimulujú krvný obeh. To pomáha k rýchlejšiemu rastu vlasov. Skúste si preto z týchto dvoch byliniek uvariť napríklad čaj, počkajte kým vychladne a potom si ním premyte vlasy.

10. Zbavuje hlienov

Ak máte upchatý nos či cítite ťažko v oblasti dýchacej sústavy, rozmarín pomôže. Pripravte si vodu ako na klasické naparovanie, no miesto soli do vody pridajte pár lyžíc čerstvého rozmarínu. Potom si už len hlavu prikryte uterákom a inhalujte niekoľko minút, najlepšie zhruba 10.

11. Uľavuje od bolesti

Rozmarín sa používa na zmiernenie pálenia záhy a úľavy od nafukovania. Najlepší na tieto problémy je čaj. Aplikovaný lokálne ako olej zmierňuje bolesti zubov, ekzémy, bolesti hlavy, kĺbov a svalov.

12. Zdravé zuby

Aj dokonalá ústna dutina sa dá dosiahnuť silou bylín. Antimikrobiálne vlastnosti rozmarínu ničia v ústach zlé baktérie, ktoré sú zodpovedné za zubný kaz. Okrem toho zbaví zlého dychu.

Povarte 4 vetvičky rozmarínu a 4 klinčeky v dvoch šálkach vody. Vytvoríte si tak domácu ústnu vodu. Ak navyše pridáte pár kvapiek rozmarínového oleja, vytvoríte si niečo ako domácu zubnú pastu.

13. Zdravá pokožka

Rozmarínový esenciálny olej môže byť využívaný aj proti ekzémom či akné. Niektoré staré liečiteľské knihy dokonca hovoria, že urýchľuje hojenie rán a modrín.

Ak sa chcete o rozmaríne dozvedieť viac, prečítajte si náš starší článok.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz