Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pripraviť výbornú praženicu

rss

„Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru daj svojmu nepriateľovi,“ hovorí anglické príslovie. Nuž už naši predkovia pokladali raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa a ostáva to tak do dnes. Keď sa kuchári učia, ako urobiť výborné raňajky, začínajú s jednoduchým receptom na praženicu alias miešané vajcia. To, ako spraviť výbornú praženicu, si môžete prečítať v nasledujúcich radách a trikoch od šéfkuchárov.

Mlieko si dajte radšej do kávy

Kvalitné vajíčka už nepotrebujú veľa ingrediencií na to, aby boli dobre pripravené. Ak teda máte vo zvyku pridávať do praženice mlieko, či smotanu, prestaňte s tým. Mlieko, či smotana nevytvoria jemnejšiu a krémovitejšiu praženicu. V skutočnosti mlieko vytvorí z miešaných vajíčok gumovitú, menej farebnú kašu pripomínajúcu jedlo z podradnej reštaurácie, či školskej jedálne.

Nezabudnite na kvalitné maslo

Jediný mliečny produkt, ktorý by ste mali pridať k vajciam pri príprave praženice, je kvalitné maslo. Mierne zahrejte panvicu a dajte na ňu jednu, či dve čajové lyžičky masla. Nechajte ho roztopiť, kým má zlatú (pozor, nie hnedú) farbu a potom pridajte rozšľahané vajcia. Pražte bez miešania, kým sa zmes nezačne usadzovať na dne panvice. Potom pravidelne varechou zmes premiešajte, kým nemá konzistenciu tvarohu.

Vajcia rozbite a rozšľahajte v samostatnej miske

Niektorí kuchári rozbíjajú vajcia priamo do panvice a rozšľahajú ich priamo v nej pomocou vidličky. Tak však riskujú nielen to, že sa im do praženice dostane vaječná škrupina, ale aj to, že vajcia nebudú rozšľahané pravidelne. Rozbite preto vajcia najprv do samostatnej misky a dobre ich rozšľahajte pred ich vyliatím na panvicu. Praženica bude nadýchanejšia a teda aj chutnejšia.

Nízka teplota a pomalé smaženie nie je pravidlom len pri grilovaní

Praženica by mala byť pripravovaná pomaly pri stredne nízkej teplote. Pri vyšších teplotách totiž hrozí, že pripravíte suchú, prepečenú praženicu bez chuti. Nezabudnite tiež, že vajcia obsahujú proteíny, ktoré pokračujú vo varení aj po tom, ako sú odstavené z tepla, preto panvicu odstráňte z platne tesne pred dokončením. Ak chcete po uvarení môžete do praženice ešte pridať soľ, či korenie.

Pamätajte na oku lahodiace servírovanie

Praženica bude ešte lepšie chutiť, ak bude aj pekne naservírovaná. Pridajte na ňu pažítku, či kôpor alebo na ňu nasypte trochu strúhaného syra.

Dobrú chuť!

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz