Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pripraviť na zimu sliepky, morky a perličky

rss

Každým rokom sa neúprosná zima pýta hospodárov, ako sa pripravili na zimné obdobie. S dvorom plným hydiny to nemusí byť vždy jednoduché... Možno vám s tým pomôže nasledovný prehľad základných príprav a potrieb.

Ustajnenie hydiny v zime

Sliepky, morky a perličky potrebujú na zimu pohodlné ubytovanie – zateplený útulný kurín bez prievanu a bez škár, v ktorom nemrzne (nezamŕza voda v napájačke) a je bezpečný pred hlodavcami. Je ideálne, ak zimný kurín stojí v priestrannej, zastrešenej voliére obrátenej na juh alebo juhovýchod. Severná stena voliéry musí byť plná, ostatné môžu byť pletivové (pred prievanom, vetrom a snehom možno voliéru na zimu zatepliť fóliou).

Aj brojlerové sliepky odchované z jarných kuriatok (pri neprekrmovaní a prirodzenom pastevnom odchove) znášajú na jeseň a počas prvej zimy vajíčka. Nezabudnite preto zabezpečiť v kuríne dostatok čistých, suchých hniezd, ideálne až 1 hniezdo na 3 alebo 4 nosnice.

Ani zimný kurín by nemal byť tmavý a bez svetla, zvlášť ak ide nosnice – ovplyvňuje to znášku. Preto je potrebné zabudovať pri stavbe veľké zasklené okno, orientované na juh alebo juhovýchod. Hrabavá hydina v zlom počasí a počas zimy obľubuje aj rôzne kôlne, drevárne a iné zátišia. Nezabudnite na dostatočnú zásobu peknej, neplesnivej slamy. Budete ju potrebovať do hniezd, aj na dlážky (najmä ak máte brojlerové sliepky, ktoré nie vždy vyskakujú na noc na bidlo). Hydina si v mrazoch rada posedí aj na nerozbalených kockách balíkovanej slamy, priamo v kuríne alebo v inom krytom prostredí.

Kŕmenie hydiny v zime

Nákupom od miestnych poľnohospodárov si zabezpečte už počas žatvy obiloviny (a slamu), ideálne v množstve postačujúcom až do ďalšej žatvy. Na 1 sliepku potrebujete ročne asi 40 až 50 kg obilovín, morky samozrejme spotrebujú viac, perličky menej. Výborný je šrotovaný mix pšenice, kukurice, jačmeňa, ovsa a kukurice. Bežne sa často kŕmi len šrotovanou pšenicou a kukuricou. Kukurica je v zime mimoriadne potrebná. Pomáha hydine udržať si telesné teplo, ohriať sa. Oplatí sa tiež kúpiť, alebo vypestovať zásobu repy a tekvíc (na strúhanie do miešanice).

V zime treba dávať pozor, aby hydina nikdy nekonzumovala zamrznutú / namrznutú potravu. V zimných ránach je preto najvhodnejšie podávať suchý obilný šrot rozmiešaný s našrotovanou kukuricou (na dva alebo tri diely obilia pripadá jeden diel kukurice). V mrazoch často stačí nasypať celé zrno a kukuricu (nie však do snehu). Keď je na obed teplejšie, spestrite hydine stravu kvalitnou jemne navlhčenou miešanicou zo šrotu alebo z otrúb. Na navlhčenie miešanice použite mlieko, srvátku, tvaroh, varené zemiaky, zbytok polievky alebo trošku vlažnej vody. Nezabudnite aj v zime dodávať hydine vitamíny a minerály – pridajte im do stravy roztlčené škrupiny, živočíšny tuk, mleté alebo rozdrvené orechy, sliepkam aspoň občas kúsok vareného mäsa.

Na záver

Nemáte istotu, že dodávate hydine a najmä nosniciam dostatok vitamínov, vápnika a ďalších minerálov? Dostatočným riešením môže byť kúpa koncentrovaných vitamínových a minerálnych doplnkov pre zvieratá, bežne dostupných v lekárňach. Pozor však na riziko predávkovania zvierat. Lepším riešením je hydine spestrovať stravu kvalitnými potravinami. Napríklad tvaroh, strúhané jablko, strúhaná repa či cvikla alebo varený hrach sú pre hydinu prirodzenou vitamínovou a minerálnou bombou, a ľahko sa zamiešavajú do šrotu či vlhkej miešanice. Hodnotným zimným doplnkom šrotových miešaníc je sušená žihľava.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz