Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako prežiť deň v súlade s biorytmom tela

rss

Už oddávna si lekári všimli, že napríklad boľavý žlčník sa ozýva najčastejšie po polnoci, k srdcovým kolapsom dochádza často pred poludním, a aj iné orgány alebo zdravotné problémy kulminujú v určitú dennú dobu. Tradičná čínska medicína o tom už dávno vie svoje. Ľudské telo pracuje v biorytmoch súvisiacich s dennou dobou, mesiacom v roku aj ročným obdobím. A orgány ľudského tela majú svoje obdobia pasivity a aktivity, podobne ako svetové moria a oceány podliehajú prílivu a odlivu.

Ako zosúladiť svoj deň s biorytmami tela:

5.00 až 7.00 hod.

Hrubé črevo je v tomto čase najaktívnejšie. Pomôžte mu v jeho činnosti vypitím pohára vlažnej vody hneď po prebudení (pripravte si ho ešte večer, aby chlór z vody vyprchal). Neváhajte si zľahka pocvičiť, stačí jednoduché pootáčanie trupom. Rozhýbe to črevnú perilstatiku, čo vám pomôže s vyprázdnením.

7.00 až 9.00 hod.

Je to čas žalúdka, ktorý je pripravený pracovať v tejto dobe naplno, aby dodal telu živiny potrebné na zvládnutie denných úloh a naštartovanie metabolizmu. Doprajte si v tomto čase hlavné jedlo dňa: výdatné raňajky. Uprednostnite potraviny s nízkym glykemickým indexom, nadlho vás zasýtia.

9.00 až 11.00 hod.

Žezlo preberá dvojica pankreas a slezina. V ich práci im pomôžete, ak v tomto čase nezaťažíte svoj organizmus výdatným jedlom (ľahká a zdravá desiata neuškodí), kávou ani sladkosťami. Naopak prospejete im bylinkovým čajom bez cukru.

11.00 až 13.00 hod.

Telo je maximálne výkonné. Srdce pracuje na plné obrátky, preto je v tomto čase toľko akútnych srdcových príhod. Neobedujte príliš skoro, aby ste organizmu odľahčili. Doprajte si okolo 13.00 hod obed v príjemnom prostredí, dôkladne žujte a neprejedajte sa.

13.00 až 15.00 hod.

Prichádza čas útlmu, telo potrebuje oddych, tenké črevo však pracuje naplno, aby si poradilo s vašim obedom. Doprajte si pohodlnú siestu, nenamáhajte sa, nerozčuľujte sa.

15.00 až 17.00 hod.

Nadvládu v tele preberá močový mechúr. Dbajte na dostatok tekutín, je to ideálny moment na kvalitné sypané čaje, ktoré prepláchnu močovú sústavu.

17.00 až 19.00 hod.

Počas týchto dvoch hodín v tele dominuje činnosť obličiek. Ak ste počas dňa dodržiavali správny pitný režim, môžu obličky efektívne filtrovať krv a vyfiltrované škodliviny pripravovať na export :) z organizmu.

19.00 až 21.00 hod.

V tejto dobe vrcholí aktivita krvného obehu, výkonnosť organizmu opäť stúpa. Podporte svoj krvný obeh sprchou (zdraví ľudia môžu vyskúšať aj striedavú teplú a studenú sprchu) alebo prechádzkou.

21.00 až 23.00 hod.

Podľa tradičnej čínskej medicíny je v tomto čase najaktívnejšia tzv. dráha troch ohrievačov. Telo je pripravené načerpať energiu, pomôžete mu ak sa vám podarí zaspať v tomto časovom rozpätí (ideálne pred 10. hodinou).

23.00 až 01.00 hod.

Na vrchol aktivity sa dostáva žlčník. Ak máte so žlčníkom akékoľvek problémy, asi máte osobnú skúsenosť, že práve v tejto dobe vás prebúdza. Nespoliehajte sa na “zaručené” žlčníkové recepty z internetu, bolesti žlčníka sú vážna vec a ich liečbu najlepšie zvládne váš lekár.

01.00 až 03.00 hod.

Prichádza na rad pečeň. Má plno práce s regeneráciou a detoxikáciou organizmu. Pomôžete jej tým, že v tomto čase budete tvrdo spať (žiadna nočná práca ani zábava a najmä žiadny alkohol, min. v týchto hodinách). Ak sa v týchto hodinách pravidelne prebúdzate, môže to svedčiť o preťažení pečene. Pomôžte svojej pečeni v regenerácii konzumáciou semienok alebo oleja ostroperca mariánskeho (kúpite v lekárni), koreňa púpavy, plodov kustovnice čínskej (Goji).

03.00 až 05.00 hod.

Tento čas patrí pľúcam, srdce je výrazne spomalené, krvný tlak je na minime. V týchto hodinách sú časté záchvaty u astmatikov a alergikov, vrcholí tvorba melatonínu. Pľúcam pomôžete správnym dýchaním a pravidelným cvičením (akujoga), duševnou rovnováhou, inhaláciou (po porade s lekárom), konzumáciou cibule, karfiolu, bielej reďkovky, zeleru, chrenu, broskýň, grepov, hrušiek

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz