Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako potraviny pomáhajú pri zdravom opaľovaní?

rss

Teplo, dovolenky, voda, no predovšetkým slnko. To sú znaky letných mesiacov, kedy sa s radosťou slníme, chceme dosiahnuť čo najsilnejšieho opálenia a zároveň sa snažíme vyhnúť bolestivému spáleniu. Vieme však ako sa opaľovať a chrániť pred slnkom tak, aby sme dosiahli požadovaný efekt a zároveň si neuškodili?

Nezmývajte vitamín D!

Pri opaľovaní väčšina z nás vo vidine krásnej hnedej pokožky zabúda na to najdôležitejšie – zdravie. Najpodstatnejším na opaľovaní by pre nás malo byť získavanie vitamínu D zo slnka. Málokto vie, že vitamín D sa z pokožky do tela nevstrebáva ihneď, no zhruba po 48 hodinách. Sprchovaním sprchovými gélmi hneď po opaľovaní si ho teda z tela doslova zmývame. So sprchou by sme taktiež mali počkať aspoň niekoľko hodín po opaľovaní, sprchovým gélom a rôznym krémom by sme sa najbližšie dva dni mali vyhnúť úplne. V článku vám preto poradíme, čo používať na opaľovanie a po opaľovaní, aby ste sa opálili bez spálenia a zároveň si v tele udržali čo najviac vitamínu D.

Čím sa natierať?

Chemicky vyrábané opaľovacie krémy sú pre telo toxické a navyše zabraňujú vstrebávaniu vitamínu D. Lepšie je preto obrátiť sa na matku prírodu a vybrať si opaľovací krém z jej ponuky. Aj tu totiž nájdeme opaľovacie „krémy“ s rôznymi faktormi, vôňami či skupenstvami. Najvyšší ochranný faktor má malinový olej (28-50 SPF). Je vhodný hlavne pre suchú a šupinkatú kožu, jeho protizápalové účinky potešia aj problematickú pokožku. Okrem vysokého ochranného faktoru dodáva pleti antioxidanty a zabraňuje jej predčasnému starnutiu, vďaka čomu sa stal samotným kráľom spomedzi prírodných opaľovacích olejov. Regeneračné a antialergické účinky má aj avokádový olej, ktorý dokáže vzpružiť aj veľmi suchú pokožku. Obnovuje jej elasticitu a vyhladzuje vrásky. Jeho prirodzený ochranný faktor je 4-15. Do top 3 spomedzi regeneračných olejov sme zaradili aj olej makadamiový, ktorý v sebe navyše skrýva aj vitamíny A, B a E.

Medzi najcennejšie oleje patrí mandľový, pretože sa zložením najviac podobá ľudskej pokožke. Okrem schopnosti hydratovať obsahuje aj veľké množstvo bioaktívnych látok, ako napríklad antioxidanty, vitamín A, minerály, vápnik, horčík či draslík. Rýchlo sa vpíja a nezanecháva na pokožke pocit mastnoty. Medzi rýchlo vstrebávajúce sa oleje patrí aj jojobový, ktorý je vďaka obsahu množstva nenasýtených mastných kyselín vhodný pre všetky typy pleti.

Do kategórie najviac dostupných patria olivový, slnečnicový a kokosový olej. Sú vhodné pre ľudí s tmavšou pokožkou, pretože majú nižší ochranný faktor (okolo 4SPF). Vďaka nim dosiahnete krásne zlato – hnedé opálenie, keďže sú veľmi mastné a lesklé. Okrem všetkých spomenutých však možno na opaľovanie použiť aj iné oleje, napríklad ricínový, konopný, sójový či ryžový olej, bambucké alebo bambusové maslo, včelí vosk, či oleje z mrkvových alebo pšeničných klíčkov.

Neviete si vybrať?

Skúste si oleje namiešať podľa seba! Ak si naozaj neviete vybrať len jeden,  skombinujte oleje s vyšším ochranným faktorom s olejmi pre hnedé opálenie a vytvorte si vlastný. V prípade, že váš nebude voňať práve najpríjemnejšie, môžete pridať aj pár kvapiek rôznych esenciálnych olejov - levanduľového či ružového. Vyhnúť sa treba citrusovým esenciám, ktoré by na pokožke mohli zanechať pigmentové škvrny.

Nezabúdajte hydratovať!

O pokožku sa treba starať aj po opaľovaní. Na spálenú kožu je najlepší gél alebo olej z aloe vera, ktorý má okrem regeneračných a upokojujúcich účinkov aj chladiacu schopnosť. Z receptov našich starých mám pomáha spálenej pokožke kyslá smotana či jogurt. Na nespálenú pokožku môžete použiť hociktorý z vyššie spomínaných olejov, no naším osobným typom je kakaové maslo. Vyživuje pleť esenciálnymi mastnými kyselinami a jeho vôňa po čokoláde dostane takmer každého. Keďže sa topí až pri telesnej teplote, má tuhšiu konzistenciu a možno ho kúpiť aj v tvaroch masážnych kociek. Vychutnať si príjemnú masáž spojenú s omamnou vôňou poteší ku koncu dňa každého.

Na záver už len maličký TIP: pred opaľovaním si telo vypeelingujte, odumreté čiastočky kože sa tak odstránia a opálenie bude ľahšie a krajšie. Teraz už len stačí vyjsť na slniečko, bez obáv :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz