Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako postaviť králikáreň

rss

Drobný domáci chov králikov prináša úžitok predovšetkým v získavaní ľahko stráviteľného diétneho mäsa, obsahujúceho minimum cholesterolu a mimoriadne vysoký obsah bielkovín. Užitočných produktov z králika je však omnoho viac. Ak si chcete založiť vlastný chov králikov, najprv si musíte postaviť králikáreň.

Ako postaviť králikáreň

Základným stavebným materiálom pre králikárne sú drevené dosky. Králikáreň sa bežne stavia dvojposchodová alebo trojposchodová, na každom poschodí je niekoľko kotercov. Rozmery kotercov sa zvolia podľa veľkosti chovaného plemena. Hĺbka koterca by mala byť maximálne na dĺžku ruky (aby sa ľahko čistil). Menším plemenám stačí výška a šírka koterca 50 x 70 cm, veľké plemená potrebujú aspoň 60 x 150 cm. Ako všetky domáce zvieratá, aj králiky sú citlivé na prievan. Zadnú stenu a boky králikárne preto obite lepenkou alebo iným vhodným materiálom. Čelnú stenu každého koterca tvoria otvárateľné pletivové dvierka. Musia dobre tesniť, aby dnu nevnikla lasica alebo hlodavce.

Kľúčom k zdraviu králikov je čistota prostredia

Dlážky králičích kotercov musia byť mierne vyspádované, aby mohol králičí moč voľne odtekať do pripraveného odtokového žľabu na nižšie uloženej strane dlážky. Ako odtokový žľab poslúži napríklad bežný odkvapový žľab menšieho priemeru. Žľab odvedie moč mimo králikárne, najlepšie do jamy alebo nádoby naplnenej rašelinou. Odtekaniu moču najlepšie napomáha dvojitá podlaha, pri ktorej horná (vodorovná) dlážka umožňuje pretekanie na spodnú, impregnovanú (vyspádovanú) dlážku odvádzajúcu moč do žľabu. Ak sa vám to zdá príliš technicky zložité, postavte si len králikáreň bez poschodí (ale na vysokých nohách), kde králičí moč jednoducho odtečie dolu cez vodorovnú doskovú dlážku.

Zariadenie kotercov

Pre králiky budete v každom koterci potrebovať jednoduché jasle na seno a zelené krmivo, kŕmidlo na jadrové krmivo (= obilie) a okopaniny (ťažká malá miska), a napájačku (misku s vodou). Ak plánujete plemenitbu králikov, budete pre novonarodené králiky potrebovať hniezdisko. Je to drevená bednička s plochou cca 50 x 40 cm, výškou 30 cm a vstupným otvorom pre samicu (26 x 26 cm). Hniezdisko môže mať uzatvárateľnú vrchnú stranu. Vystlané podstielkou vytvorí pre malé králičky útulné prostredie na prvé tri týždne života.

Záverom

Králikáreň orientujte dvierkami smerom na východ. Králiky by v lete nemali byť vystavené priamemu, intenzívnemu slnku. Ak nie je králikáreň postavená v krytom prostredí (pod prístreškom a pod.), potrebuje presahujúcu nepremokavú strechu. Výborným doplnkom králikárne je tvrdý alebo trávnatý výbeh, dôkladne opletivovaný a s malým prístreškom pre králiky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz