Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať paradajky: bleskový návod + pár tipov

rss

Úvodom si pripomeňme základné rozdelenie paradajok na kolíkové a kríčkové. Kolíkové paradajky majú mohutnejší vzrast, hlavný výhonok by najradšej rástol do nekonečna :) a preto si vyžaduje oporu (kolík). Pri kolíkových paradajkách sa často vylamujú tzv. zálistky – výhonky vznikajúce v pazuchách listov, ktoré by zbytočne vyčerpávali rastlinu. Naproti tomu kríčkové paradajky ukončujú v štádiu kvetenstva rast hlavného výhonu (do výšky), rastom bočných výhonov si vybudujú typický kríčkovitý tvar a žiadne vylamovanie nepotrebujú. Polokríčkové paradajky predstavujú akýsi medzistupeň.

Ako pestovať paradajky:

1.      Už koncom februára alebo v marci začnite s predpestovaním priesad zo semien. Stačí na to použiť napr. debničky alebo črepníky naplnené dobrou priepustnou pôdou s dostatkom živín. K výsevu môžete použiť aj semienka rajčín, ktoré ste si odložili z úrody v minulom roku, ale len z nehybridných odrôd. Semienka hybridov (označené na balení značkou F1) nie sú vhodné k opätovnej výsadbe.

2.     Keď už majú priesady prvý pár pravých listov, rozsaďte ich, napr. do pareniska alebo kvetináčov s rozostupom rastlín asi 10 cm. Môžete ich vysadiť aj do tzv. rašelinových zakoreňovačov (priamo obsahujúcich potrebné živiny).

3.     Zabezpečte priesadám dostatok svetla, dennú teplotu ideálne okolo 25°C a nočnú teplotu 15°C. Chráňte ich pred podchladením a zamrznutím. Zalievajte podľa potreby. V druhej polovici apríla ich môžete pomaly otužovať – vynášajte ich pri peknom počasí von na slniečko.

4.     Približne v druhej polovici mája (po troch zamrznutých) vysaďte najkrajšie zdravé priesady na slnečné stanovisko – najlepšie po vhodných predplodinách (skorá reďkovka, šalát, špenát), podľa možností a podnebia do voľnej pôdy alebo do skleníka, či fóliovníka.

5.     Spôsob výsadby: vykopte jamu o niečo hlbšiu ako je dĺžka koreňov priesady. Priesadu položte šikmo do jamy a korienky opatrne zahrňte zemou. Dôkladne zalejte vodou a zahrňte zeminou celú jamu. Paradajka vytvorí korene aj na tej časti stonky, ktorá sa ocitla pod úrovňou zeme – rozsiahlejší koreňový systém je výhodou. Ako hnojivo dobre poslúži napr. dobrý maštaľný hnoj či vyzretý kvalitný kompost, prípadne Cererit (cca 50 g/m2).

6.     Správna zálievka je kritickým bodom pestovania paradajok. Príliš premokrená alebo príliš suchá pôda okolo paradajok ohrozuje zdravotný stav rastliny aj úrodu. Polievajte preto primerane podnebiu, počasiu a potrebám rastliny – tak, aby bola pôda vlhká. Vodu NIKDY nestriekajte na listy a plody, zalievajte len pôdu.

7.     Pôdu okolo paradajok udržiavajte kyprú, bez buriny. S hnojivom to nepreháňajte, menej je viac.

Pre lepšiu úrodu (nielen paradajok) striedajte plodiny, rozdeľte výsadbovú plochu na niekoľko častí a použite spôsob výsadby zeleniny podľa tratí. Nesaďte paradajky na miesto, kde ste vlani pestovali iné rastliny z čelade ľuľkovitých, napríklad zemiaky. V letnej páľave uchránite pôdu okolo paradajok pred prílišným vysychaním jej mulčovaním, teda zakrytím, napr. pokosenou trávou alebo iným mulčovacím materiálom. Nebojte sa vyštikať paradajke najnižšie vetvičky, presvetlíte tým rastlinu a získaný priestor využijete napríklad na doplnkovú výsadbu zeleru, petržlenu, pár kusov kapusty. Paradajky dobre prosperujú v kombinácii s kríčkovou fazuľkou (viac info v článku Zázračné kombinácie rastlín v záhrade).

TIP: Nechce sa vám čakať, kým si zasadíte vlastné paradajky? Čerstvé ovocie a zeleninu priamo od farmárov si môžete zakúpiť už teraz tu.

Máte otázky alebo pripomienky k článku? Pridajte komentár :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz