Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať koriander

rss

Koriander sa pestuje pre svoju zelenú vňať, ako aj pre semená, ktoré sa nachádzajú vo vysušených kvetoch. Koriander je ideálne pestovať zo semien a zasadiť v skorú jar, či v neskoré leto/skorú jeseň. Dôvodom je to, že koriander ide v slnečných dňoch veľmi rýchlo do kvetu a ak chcete mať prístup k jeho vňati, je lepšie vysiať ho počas chladnejšieho obdobia. Semená sa vysievajú do hĺbky 1 cm a asi 2,5 cm od seba.

Ako sa starať o koriander

Koriander nie je náročná bylina. Pri raste dáva prednosť chladnejšiemu počasiu, podobne ako špenát a šalát. Ako jedna z mála bylín nepotrebuje priame slnko, skôr sa mu darí v čiastočnom tieni. Tieň tiež pomáha spomaliť jeho tendenciu k rýchlemu kvitnutiu. Počas horúceho leta sa koriander zvykne „vytratiť“, ale na jeseň sa môže opäť objaviť zo semien, ktoré zanechali zrelé rastliny.

Zber koriandra

Koriandrovú vňať zbierajte čo najčastejšie. Začať môžete už keď sú rastliny vysoké 7 cm. Na odrezanie kúskov koriandra používajte nožnice a nezabudnite: čím častejšie koriander zberáte, tým viac ho narastie.

Je možné pestovať koriander v kvetináči?

Koriander sa veľmi dobre pestuje v kvetináči akýchkoľvek rozmerov. Vôbec nevadí, ak kvetináč vyzerá preplneno. Čo sa týka zalievania, tak koriander nie je dobré prelievať, ale ak je pôda suchá, je potrebné ho poliať. Aspoň raz mesačne koriander pohnojte organickým hnojivom.

Môže sa koriander pestovať v interiéri?

Koriandru sa dobre darí aj v interiéri. Kvetináč s ním umiestnite na nepriame svetlo, nie príliš blízko okna, aby sa koriander neprehrieval.

Je koriander ročná alebo trvalá bylina?

Koriander je ročná bylina, ale v miernom podnebí môže prežiť aj v zime. Ak koriander necháte v záhradke vykvitnúť, tak semená padnuté do pôdy môžu vyrásť na jeseň alebo na jar keď je ideálna teplota pre ich rast.

Môže sa koriander použiť počas kvitnutia a po ňom?

Vňať koriandra môžete používať počas jeho kvitnutia a aj po ňom. Kvety koriandra sú tiež jedlé a dajú sa využiť v šalátoch, či omeletách. Rovnako je to s jeho semenami. Nechajte koriander vykvinúť, semená vysušiť na rastline a potom ich pozberajte a použite v receptoch.

Zaujímavosť na záver

Koriander niektorým ľuďom chutí čudnou až nepríjemnou, akoby mydlovou chuťou. Je to zapríčinené tým, že majú genetickú predispozíciu vnímať jeho chuť inak. Ak máte aj vy zdedené takéto chuťové poháriky, je lepšie nahradiť koriander inými, jemnejšími bylinkami.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz