Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať baklažán

rss

Baklažán si postupne aj u nás, na Slovensku, našiel svojich stúpencov. Možno je to kvôli stúpajúcemu počtu vegetariánov a vegánov, možno kvôli jeho chuti. Či už je to tak, alebo tak, ak si ho chcete vypestovať doma, tak dnes sa dočítate ako.

Pestovanie baklažánu

Pri pestovaní baklažánu je potrebné dbať na pár požiadaviek, bez ktorých sa mu dariť nebude. Prvou z nich je požiadavka na teplo. Vzhľadom na to, že baklažán je tropickou plodinou, takže k svojmu klíčeniu, ale aj rastu potrebuje veľa slnka a vysoké teploty (pri klíčení je to cca 21 stupňov). Ak teda nebývate na juhu Slovenska, odporúčame vám pestovať ho v skleníku.

Výsadba baklažánu

Vzhľadom na dlhú vegetačnú dobu baklažánu, je potrebné jeho semená podobné paprikám vysiať na predpestovanie. Toto je potrebné stihnúť v dobe od polovice februára najneskôr do polovice marca. Na výsadbu sa odporúča kvalitný substrát, pričom semená sa sejú asi 1 cm pod povrch. Následne zeminu zvlhčíme a môžeme zakryť priesvitnou fóliou, aby sa voda neodparovala. Nádoby umiestnime na najteplejšie miesto a nezabúdame pravidelne polievať.

Do skleníka vysádzame rastlinky baklažánu vtedy, keď im narastú 4 pravé listy v druhej polovici apríla alebo až po troch zamrznutých v máji. Rastlinky sadíme tak hlboko, aby bol prvý lístok v rovnakej úrovni ako zemina.Okolo zasadenej rastlinky vytvoríme dookola palcom priehlbinu, aby sa koreňom zaistil dostatok vlahy.

Starostlivosť o baklažán

Baklažán sa pestuje podobne ako paradajky - je potrebné jo vyväzovať k opore a vystrihávať bočné výhonky tak, aby zostali maximálne 4 hlavné. Dbáme aj na dostatočné vetranie, ale nie prievan, dostatok vlahy a tepla. Rastlinky je potrebné tiež pravidelne prihnojovať a zalievať - najmä večer, nakoľko baklažán rastie práve vtedy.

Plody

Pestovatelia baklažánu odporúčajú obmedziť pestovanie na 4 plody na jednej rastline. Ak teda nájdete viac kvetov, tak ich radšej odstráňte. Plody sa zberajú, keď je šupka pevná a lesklá.

Prečo pestovať baklažán?

Ak sa vám pestovanie zdá náročné, nakoniec vám uvedieme ešte pár dôvodov, pre ktoré by ste to mali aspoň vyskúšať. Baklažán obsahuje veľa vitamínov A, B a C, ale aj minerály - draslík, fosfor, horčík, meď, sodík, zinok a železo. Tieto látky pomáhajú pri problémoch s trávením. látkovej výmene, znižujú cholesterol v krvi a napomáhajú správnej činnosti čriev.

Baklažán je navyše možné pripraviť na mnoho spôsobov - ako hlavný chod, prílohu, či šalát. Kombinovať ho možno s mäsom, syrom, či s inou zeleninou.

Fotogaléria

Komentáre

Galetta Galetta 1.8.2023, 08:39
My máme doma teda baklažán veľmi radi a tak ho tiež pestujeme. Aj keď teda občas je to celkom oriešok a sú roky, kedy jednoducho vôbec nevyjde. Ako keby sa pred nami schovával. Ale potom sú tiež roky, kedy je to úplne iná muzika a nástroje pritom používame úplne rovnaké. Záhada. Takže vďaka za článok. :-)
Galetta Galetta 1.8.2023, 08:40
My máme doma teda baklažán veľmi radi a tak ho tiež pestujeme. Aj keď teda občas je to celkom oriešok a sú roky, kedy jednoducho vôbec nevyjde. Ako keby sa pred nami schovával. Ale potom sú tiež roky, kedy je to úplne iná muzika a nástroje pritom používame úplne rovnaké – a teď nemyslim tiech od https://www.topmuzika.sk/ :) Záhada. Takže vďaka za článok. :-)

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz