Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať arašidy (Podzemnicu olejnú)

rss

Búrske oriešky (arašidy) sa dajú vypestovať z nepražených arašidov, alebo zo sadenice. Kým sadenicu kúpite v obchodoch len zriedka, semená podzemnice olejnej (teda nepražené arašidy) môžete kúpiť v špecializovaných predajniach semien. Niekedy dokonca aj v obchodoch s krmivom pre exotické vtáctvo. Tento návod sa týka pestovania arašidov zo semien.

Príprava semien podzemnice olejnej na výsev

Semená podzemnice namočte na dva až tri dni do vlažnej vody. Alternatívou je zabaliť ich do namočenej vaty, prípadne vysadiť nenaklíčené semená priamo do pôdy (4 cm hlboko s dostatočnými odstupmi). Zdravé semená začnú klíčiť niekedy už po 24 hodinách, môže to ale trvať aj podstatne dlhšie. Klíčiace semená opatrne zasaďte do zohriatej pôdy a udržiavajte teplotu okolitého prostredia nad 15 °C, ideálne 20 °C.

Nároky na pôdu

Ideálna je ľahko výhrevná piesčitá pôda s cca 6.0 pH s dostatkom vápnika, fosforu a draslíka, obohatená kvalitne vyzretým kompostom a trochou rašeliny. Podzemnica sa pestuje v priestranných kvetináčoch, debničkách, najlepšie sa jej ale darí vo voľnej pôde, napr. vo vyhrievanom skleníku či fóliovníku. S príchodom teplejších dní môžete predpestované priesady preniesť aj do nevyhrievaného skleníka alebo fóliovníka, dbajte však na to, aby rastlinky nikdy netrpeli teplotami nižšími ako 15 °C.

Nároky na závlahu

Malé rastlinky potrebujú opatrnú každodennú zálievku najlepšie odstátou vodou, bez prílišného premočenia pôdy. Neskôr stačí zálievka už len podľa potreby. Po rozkvitnutí treba zálievku obmedziť, aby sa podporila tvorba plodov.

Čo vás pri pestovaní podzemnice čaká?

Podzemnica olejná si vyžaduje dostatok priestoru, tepla a slnka, vlahy. Chráňte ju pred prievanom a zlým počasím, ale podľa potreby aj pred extrémnym poludňajšim letným slnkom. Od konca mája by už cca 12 cm vysoké rastlinky podzemnice olejnej mohli byť trvalo aj vonku (v teplejších oblastiach Slovenska). Zdravé rastlinky vyrastú aj do výšky cez 5 cm. Po odkvitnutí vytvoria oplodnené kvety akési výhonky či stopky (semenníky) smerujúce dolu k zemi, kde sa zavŕtajú do vlhkej zeme a vytvoria struky s plodmi. Ak im v tomto procese opatrne pomôžete prisypaním pôdy k zemi smerujúcich výhonkov, prospeje to k lepšej úrode.

Kedy sú arašidy pripravené na zber?

Podzemnica olejná dáva najavo zrelosť zažltnutím celej rastliny, k čomu dochádza cca v septembri (závisí od termínu výsevu, zo semien možno v interiéri sadiť v podstate celý rok, ideálne v januári). V každom prípade, ak máte podzemnicu olejnú vonku vo voľnej pôde, musíte zaistiť zber pred príchodom jesenných dažďov. Najjednoduchším spôsobom spracovania úrody je arašidy za čerstva dôkladne umyť, olúpať a nasucho pražiť na panvici. Dobrú chuť!

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz