Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako na chov moriek?

rss

Hovorí sa, že morka má sedem (prípadne až deväť) druhov mäsa. Naozaj nie je potrebné to počítať :) faktom však zostáva, že morka poskytuje dostatok veľmi kvalitného a chuťovo rozmanitého mäsa. Podobne ako pri iných druhoch hydiny, kvalita mäsa moriek z domácich pastevných odchovov je neporovnateľná s tým čo nájdeme v mraziakoch supermarketov. Chov vlastných moriek je preto pre gurmánsky založených majiteľov dvorov, sadov a záhrad veľkým lákadlom.

Asi najčastejšie chovanou morkou na Slovensku je biela brojlerová morka. Popri nej sa v domácich chovoch a na farmách vyskytujú napríklad bronzová štandardná morka, holandská a beltvilská morka. Pri nákupe máte väčšinou dve základné možnosti – nákup niekoľkodňových kuriatok, alebo niekoľkotýždňových už trocha odrastených moriek. Aj keď sú niekoľkodňové kuriatka omnoho lacnejšie, musíte pri nich počítať s omnoho náročnejšou starostlivosťou.

Na nedodržanú teplotu odchovu, prievan, chyby v stravovaní a pod. reagujú niekoľkodňové kuriatka morky zdravotnými problémami a úhynom. Až do veku okolo 8 – 10 týždňov sú mladučké morky skutočne veľmi chúlostivé. Po prekonaní tohto kritického obdobia sú morky už pomerne odolné. Typickou vlastnosťou moriek je ich prirodzený talent využiť pastvu a vyzbierať hmyz na dvore, v záhrade, v sade. Nesmú však zmoknúť, ani sa pásť na mokrej tráve (napríklad po daždi).

Ak si kúpite jednodňové alebo niekoľkodňové kuriatka, dopravte ich čo najskôr domov. Nezabudnite každé jedno kuriatko individuálne napojiť namočením zobáčika do misky s vodou. Zvlášť rozvozcovia hydiny predávajúci kuriatka (moriek aj sliepok) po dedinských trhoviskách ich niekedy predávajú vysmädnuté, preto sa musíte uistiť že sa každé kuriatko napilo. Na kŕmenie najmenších kuriatok stačí kúsok rovného kartónu alebo plochá miska, na ktorú nasypete krmivo.

Namiesto priemyselnej kŕmnej zmesi radšej uprednostnite prirodzenú stravu – jemné preosiate obilné šroty s trochou kukuričného šrotu s tvarohom, nadrobno nasekaným vareným vajíčkom, zvlhčené mliekom. Niekoľkodňovým kuriatkam pridajte do zmesi nadrobno sekanú mladú žihľavu, mleté a drvené škrupiny a kosti ako doplnkový zdroj vápnika a fosforu. V lekárni kúpte vitamínovú a minerálovú doplnkovú zmes vhodnú pre hydinu, ktorú pridáte do krmiva. Asi tak od siedmeho týždňa môžu morky dostávať aj celé zrno. Nezabúdajte na čistú vodu, tú musí mať každá hydina vždy k dispozícii.

Teplota odchovného priestoru sa meria teplomerom priamo na dlážke. Morkám je potrebné vyhrievať odchovný priestor (napr. žiarovkou) až cca do dvoch mesiacov života. Inak prechladnú, dostanú hnačky, trpia na kĺby alebo dokonca hynú. V prvom týždni života potrebuje morka teplotu prostredia cca 30 až 36 stupňov, potom stačí cca 25 až 30 stupňov Celzia. Po dvoch týždňoch života ich môžete v peknom slnečnom počasí (najlepšie na poludnie) vypúšťať do oploteného trávnatého výbehu – najskôr len na krátku dobu, ktorú postupne predlžujete.

Odrastené morky tak ako každá hydina milujú voľný výbeh napríklad v záhrade, musia mať však na dosah aj možnosť úkrytu pred slnkom či dažďom. Dospelú morku kŕmime (popri pastve) zmesami navlhčených obilných šrotov pomiešaných s mladou sekanou žihľavou, varenými zemiakmi, obilným zrnom, trochou kukurice, vitamínovými a minerálnymi doplnkami. Morky na ustajnenie potrebujú vzdušnú, suchú miestnosť bez prievanu. V miestnosti pre ne pripravte podobne ako pri sliepkach bidlá (cca 0,75 m nad dlážkou), napríklad z dreveného hranolu 50 x 50 mm so zaoblenými hranami. Na jednu morku počítajte s dĺžkou bidla 40 cm.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz