Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako dosiahnuť štíhlu líniu rýchlo a ľahko :)

rss

Zabudnite na hladovky, pochybné jednostranne zamerané redukčné diéty z časopisov či internetu, nekonečne otravné váženie potravín a počítanie kalórií. O svojej postave, zdraví a fyzickej kondícii rozhodujete len vy sami. A cesta vedie cez hlavu...

Úvodom: kalorické a obsahové tabuľky nie sú zárukou

Prísne sa riadite kalorickými tabuľkami potravín? Pozor – nezabudnite na to, že nie je kura ako kura, nie je jablko ako jablko a nie je chlieb ako chlieb. Kalorická hodnota mäsa z kuraťa odchovaného na zmeskách vo veľkofarme a zabitého pri dosiahnutí 40 dní života bude úplne iné, ako z kuraťa vychovaného prirodzeným spôsobom (pastva atď.) a zabitého vo veku 6 mesiacov. To isté platí pri všetkých potravinách a netýka sa to len kalorickej hodnoty, ale aj obsahu bielkovín, sacharidov, vitamínov, minerálov a ďalších látok či zložiek.

Pekným príkladom je divá, tzv. indiánska ryža. Pôvodne sa zberala pomerne v malých množstvách z kánoí priamo v prírode. Akonáhle potravinárska lobby zistila že spotrebitelia majú o zdravú indiánsku ryžu záujem, spustila jej pestovanie vo veľkom so všetkým čo k tomu patrí, vrátane umelých hnojív a chemických postrekov. Asi netreba dodávať že „indiánska“ ryža z veľkovýroby nemá s pôvodnou indiánskou ryžou veľa spoločného...

Cesta k štíhlej línii vedie cez hlavu: je v nej rozum :)

Jedným z najzákladnejších pilierov racionálneho stravovania je vedomosť o rozdelení potravín podľa ich glykemického indexu (GI). Glykemický index potravín je faktor určujúci ako rýchlo sa cukor obsiahnutý v potravine vstrebe, a ako rýchlo začne zvyšovať hladinu cukru v krvi (čo následne vyvoláva ako prirodzenú reakciu tvorbu inzulínu určeného na elimináciu prebytku cukru). Prebytočný cukor sa však nemôže len tak „stratiť“ a ukladá sa do tukových zásob.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom dokážu organizmu dodať energiu veľmi rýchlo vo forme tzv. rýchleho cukru (napr. sladká tyčinka alebo krémeš). Je dôležité zapamätať si, že konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom vedie k rýchlemu prebytku energie, čo organizmus rieši jej uložením vo forme tuku.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom (napr. karfiol alebo kaleráb) dodávajú organizmu cukru menej, navyše s omnoho pomalším vstrebávaním.Preto ak chcete získať alebo udržať si štíhlu líniu, uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom.

Na záver

Na dosiahnutie alebo udržanie štíhlej línie skombinujte konzumáciu potravín prevažne s nízkym glykemickým indexom s dostatkom fyzickej námahy (vybudované svalstvo je cenným konzumentom energie, a to aj keď spíte) a správnym pitným režimom (z ktorého úplne vylúčte sladené nápoje ako je kola a pod.). Nezabudnite pri jedle dôkladne žuť. V ďalšom článku si predstavíme potraviny s nízkym glykemickým indexom..

PS: pre zjednodušenie témy v článku nespomíname ďalší súvisiaci faktor, tzv. glykemickú nálož (GL). Kým glykemický index sa zaoberá typom cukrov v potrave, glykemická nálož vyjadruje množstvo cukrov v potrave.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz