Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako chrániť stromy pred mrazom

rss

Po krásnom jarnom počasí zrazu prišlo náhle ochladenie, ktoré hádam už nikto z nás ani nečakal. Zatiaľ čo my opäť vytiahneme zo skríň bundy, kabáty a teplejšie topánky, rozkvitnuté stromy to majú omnoho ťažšie. Mrazy škodia najmä kvetom, a to nielen v štádiu púčikov, ale aj v plnom kvete. Omrznuté kvety majú najprv žlté, neskôr hnedé sfarbenie. Keď zamrznuté okvetné lístky opadajú, zostanú len prázdne kalichy bez zárodkov mladých plodov. Veľké škody na úrode sa tak prejavujú na čerešniach, jabloniach, marhuliach, hruškách, slivkách a ďalších ovocných stromoch. Ako stromy pred mrazom ochrániť?

Zadymovanie

Tento spôsob je ideálny v oblastiach, kde je povolené spaľovanie. Podmienkou zadymovania je bezvetrie, aby sme nechtiac oheň nerozšírili aj tam, kde ho mať nechceme. Pri zadymovaní pod stromom rozložíme drevo, raždie, vetvičky, či staré seno, ktoré zapálime. Pre vytvorenie čo najhustejšieho dymu je dobré látky pred zapálením navlhčiť, aby viac tleli, ako horeli, čo je oveľa účinnejšie. Teplý dym ochráni kvety pred namŕzaním. Keďže najchladnejšie je medzi piatou a šiestou hodinou rannou a teda práve v tom čase hrozí najväčšie nebezpečenstvo zamrznutia kvetov, odporúča sa hromádku raždia zapáliť už neskoro v noci.

Zahmlievanie

Originálnym, už našimi predkami používaným, spôsobom ochrany stromov pred mrazom je zahmlievanie, čiže odparovanie vody. Pri nebezpečenstve jarných mrázikov (do cca -2°C) rozostavíme okolo rozkvitnutých stromov nádoby s vodou. Odparujúca sa voda vytvorí akúsi hmlu, ktorá je schopná slabý mráz zvládnuť.

Zadažďovanie

Zadažďovanie je veľmi podobné zahmlievaniu, ale pri tomto spôsobe sa využíva striekanie čistej vody do korún kvitnúcich stromov pri teplote nižšej ako 0°C. Jemné kvapky vody zvlhčujú povrch dreva aj pukov, čím sa vytvorí veľmi účinný ochranný film a kvety sú tak aspoň krátkodobo chránené pred zmrznutím. Podmienkou je mať k dispozícii postrekovač s vhodnou tryskou vytvárajúcou jemné kvapky tak, aby voda zo stromov nestekala, ale zostala na púčikoch kvetov a dreve.  Zadažďovanie je potrebné ukončiť, keď teplota stúpne nad bod mrazu a je rozpustený obalový ľad. Pri tomto spôsobe ochrany stromov je potrebné pamätať aj na podopretie konárov obalených ľadom, aby sa nepolámali.

Postreky

Pre zvýšenie účinnosti postrekov pridávali naši predkovia do vody valeriánske kvapky (výťažok z kvetov valeriány lekárskej), ktoré zvyšovali odolnosť rastlín voči chladu. V súčasnosti existujú aj špeciálne prípravky na tento účel, napríklad postrek Champion 50 WP.

Zakrývanie

Pri malých stromoch a kroch je účinné aj zakrývanie tmavou netkanou textíliou, slamenými rohožami, plachtami, či inými materiálmi. Tento materiál je potrebné cez deň odstrániť.

Máte aj vy nejaký účinný spôsob, ako chrániť stromy voči mrazu? Podeľte sa oň s nami a s našimi čitateľmi v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

 

Zdroj: ireceptar.cz

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz