Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako bojovať v záhrade s mravcami

rss

Záhrada plná zeleniny a ovocia láka množstvo škodcov, medzi ktorými svojimi výkonmi najviac „vynikajú“ vošky nekontrolovateľne sa množiace pod ochranou mravcov. Ako sa mravcov zbaviť?

Prečo sa zbaviť mravcov?

Mravce sú v prírode užitočné – lovia (aj škodlivý) hmyz, likvidujú biologický odpad, dokážu zužitkovať a teda odpratať uhynuté zvieratá. Mravce sú známe tým, že „pasú“ a ochraňujú vošky ktorých sladkými výlučkami (medovicou) sa živia. Problém je v tom, že mravce intenzívnou ochranou a prenášaním vošiek na vhodné rastliny prispievajú k ich premnoženiu. Premnožené vošky sajú zeleninu, oslabujú mladé ovocné stromy či kríky, prispievajú k šíreniu vírusových infekcií rastlinstva.

Ako sa zbaviť mravcov?

Klasická dobrá rada hovorí o tom, že mravce neznášajú majoránku. Preto ju treba vysadiť ju tam, kde sa chceme mravcov zbaviť. Pomáha však aj rozsypať bežnú drvenú majoránku z obchodu. Dobrým trikom pri ochrane mladých ovocných stromkov pred voškami a mravcami je omotať im kmienok lepiacou páskou otočenou naruby (lepivou stranou von) alebo priamo kúpiť lepivé pásy v záhradkárskom obchode. Žiaľ, prilepí sa aj množstvo užitočného hmyzu ktorý zbytočne zahynie – napríklad lienky, lezúce do koruny stromu za voškami.

Ešte pár tipov na záver

Ak máte s mravcami skutočne veľké problémy, najlepším riešením je vypátrať a zničiť mravenisko. Objavené mravenisko možno manuálne zničiť (rozkopať motykou a hĺbkovo vytopiť dlhodobým prúdom vody zo záhradnej hadice). Hubí ich tiež borax (Tetraboritan sodný, inak tiež známy ako E285) zmiešaný so sladkým sirupom (lyžička boraxu + ½ dcl sirupu), umiestnený v plytkej nádobe priamo v mravenisku alebo vedľa neho. Údajne pomáha tiež med zmiešaný s droždím. Likvidácia mravcov je komerčne zaujímavá aj pre priemysel, takže v obchodoch nájdete prípravky ako Stop mravec (s lákadlom vo forme pridaného medu), alebo kriedu proti mravcom na prehradenie mravčích cestičiek v interiéri, a samozrejme celý rad ďalších insekticídov.

PS: Máte skúsenosti s bojom proti mravcom? Podeľte sa s nimi v komentároch :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz