Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a prečo sadiť rebarboru

rss

Rebarbora je vytrvalá bylina vzhľadovo tak trocha pripomínajúca lopúchy. Konzumujeme z nej pikantné dužinaté stopky s vynikajúcou kyslastou chuťou. Ak si rebarboru zasadíte, môžete si z nej pripravovať maškrty dlhé roky. Ako na to?

Prečo pestovať rebarboru?

Rebarbora je k dispozícii už skoro na jar a dá sa do značnej miery použiť ako náhrada čerstvého ovocia (do koláčov, kompótov, marmelád...).

Príprava pôdy pre rebarboru

Za dobre pripravenú pôdu sa rebarbora odmení dlhou životnosťou (vydrží až 10 rokov na jednom mieste). Najlepšie je pripraviť pôdu (1 m2 na jeden trs rebarbory) ešte na jeseň hlbokým zarýľovaním maštaľného hnoja (5 kg), Thomasovej múčky (30 g) a štyridsaťpercentnej draselnej soli (20 g). Na jar treba pôdu motykou prepracovať s pridaním síranu amónneho (20 g).

Spôsoby výsadby rebarbory

V zásade máte tri možnosti rozmnoženia a výsadby rebarbory – nákupom a výsevom semienok (podľa návodu priloženého v balení), rozdelením existujúceho starého trsu rebarbory alebo tzv. odkopkami. Druhá možnosť je pomerne jednoduchá a v našich podmienkach prináša omnoho lepšie výsledky ako výsev semien.

Sadenici vzniknutej rozdelením trsu vykopeme v pripravenej pôde tak hlbokú jamu, aby bol vrchol sadenice aspoň 5 cm pod úrovňou pôdy. Jamu opatrne zasypeme. Vhodným obdobím na takúto výsadbu je najmä druhá polovica októbra. Miesto výsadby na zimu prekryjeme vrstvou rašeliny, slamy (na jar odstránime) alebo kompostu. Pri jarnej výsadbe nezabudnite miesto dôkladne poliať.

Zber rebarbory

V prvom roku nechajte mladý trs rebarbory, aby si v pokoji vybudoval nadzemnú časť. V ďalšom roku si už môžete vziať niekoľko listov (resp. stoniek) na konzum. POZOR – nikdy neodrezávajte listové stonky nožom, vždy ich len opatrne vylomte. So zberom to nepreháňajte, rastlina potrebuje pre svoju prosperitu dostatok listov.

Hneď po vylomení stonky z nej odrežte listovú časť – z rebarbory sa konzumuje výhradne hrubá, „mäsitá“ stonka, nikdy nie listová časť (obsahuje JEDOVATÉ látky!). Zdravá a mocná rastlina vám v ďalších rokoch umožní zberať aj niekoľko stoniek týždenne. Zabráňte tomu, aby šla do kvetu (včasným odstránením kvetnej stonky ešte pred vznikom kvetných pukov).

Starostlivosť o rebarboru

Každú jar vyčistite rastlinu od uschnutých listov, prekopte a pohnojte pôdu. Pri jarnej výsadbe a vždy podľa potreby rastlinu (pôdu okolo nej) polejte.

Čo rebarbora obsahuje?

Pestrý mix minerálov (vápnik, horčík, draslík, mangán...), vitamínov (najmä skupiny B), niekoľko kyselín (citrónovú, jablčnú, oxalovú...) a ďalšie zložky. Práve pre vysoký obsah kyselín sa neodporúča konzumovať rebarboru príliš často a v nadmerných množstvách.

Konzumácia surovej rebarbory

Občas sa stretávame s názormi, že rebarbora sa nesmie konzumovať surová – nie je to celkom tak, zdravý človek môže bez problémov raz za čas zjesť kúsok čerstvej stonky zbavenej šupky. Na dedinách bolo celkom bežné, že sa čerstvá očistená stonka pri jedení „namáčala“ do kryštálového cukru ktorý pomohol upraviť inak kyslú chuť. POZOR – rebarbora nesmie prísť do styku s hliníkovým riadom!

Kedy sa rebarbora nesmie jesť?

Rebarbora nie je vhodná na konzumáciu pri niektorých ochoreniach – napríklad pri hypokalcémii, krivici, reume, problémoch so žalúdkom (a jeho prekyslením) a žalúdočnou sliznicou. Asi tak od polovice júna sa zvyšuje v rebarbore objem kyseliny šťaveľovej, čo môže u citlivých konzumentov prispievať k tvorbe ľadvinových a močových kamienkov. Aj preto je najlepšie využiť rebarboru hneď v jarnom období.

Rebarbora ako liek

Rebarbora prospieva krvnému obehu, nervovej sústave, zdravým vlasom a pokožke, podporuje činnosť čriev a vylučovanie škodlivých látok z organizmu.

 

TIP: Ďalšie užitočné články o pestovaní môžete nájsť u nás v archíve tu:

http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/poradna/zahrada

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz