Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a prečo pestovať reďkovku?

rss

Reďkovka je typická jarná zeleninka, ktorá je na svete len preto :), aby vám po dlhej zime doplnila vitamíny a minerály. Ak máte za domom kúsok záhradky (alebo aspoň hlbokú (reďkovka má dlhý korienok) debničku či kvetináč na balkóne), využite príležitosť vypestovať si vlastnú reďkovku v BIO kvalite.

Prečo pestovať reďkovku?

Reďkovka je skvelá zeleninka s nízkym glykemickým indexom, nabitá vitamínom C, kyselinou listovou a vitamínmi skupiny B, draslíkom, fosforom, vápnikom, železom a ďalšími pre zdravie cennými látkami. Preto pomáha pri doplnení zimou vyčerpaných vitamínov a minerálov, ale aj pri jarnej detoxikácii organizmu, infekciách a zápaloch, úprave trávenia a cholesterolu, ale aj ako súčasť prevencie proti niektorým formám rakoviny.

Ako a kedy vysiať reďkovku?

Pri jarnom výseve reďkoviek uprednostnite slnečné stanovisko, pri letnom výseve skôr tienisté. Reďkovku možno vzhľadom na celé spektrum existujúcich kultivarov siať takmer celoročne (pri letných horúčavách ich chráňte pred úpekom). Už v polovici februára si môžete vysiať reďkovku do pareniska alebo skleníka. Sejte do riadkov, medzi riadkami dodržiavajte asi 10 cm medzeru. Pred výsevom nezabudnite pôdu prekypriť s prídavkom dobre vyzretého kompostu.

Správny kultivar reďkovky si zvoľte podľa svojich potrieb. Niektoré z nich:

  • Albena: skorá reďkovka na rýchlenie, jarné a jesenné pestovanie, biele guľaté reďkovky, odolná voči vybiehaniu do kvetu.
  • Faraon: skorá reďkovka na rýchlenie, výsev do fólie a pareniska od polovice februára, do voľnej pôdy už v marci a apríli, ďalší výsev v druhej polovici júla a v auguste, šarlátovo červené reďkovky, guľaté.
  • Poloneza: skorá reďkovka na rýchlenie aj poľný výsev, už od februára sa môže siať do fólie a parenísk, jarný výsev ukončiť v polovici apríla, potom možno opäť siať v auguste, vegetačná doba okolo 30 dní, červené reďkovky s bielou špičkou, guľaté.
  • Viola: neskorá reďkovka na celoročné poľné pestovanie, fialové guľaté reďkovky s bielou dužinou.
  • Zlata: poloneskoré reďkovky pre jarný a jesenný zber, odolné proti vybiehaniu do kvetu a praskaniu, skvelá jemná (nepríliš pálivá) chuť, žlté reďkovky, guľaté.

Starostlivosť o reďkovku — bez práce to nepôjde :)

Vzídené rastlinky je potrebné preriediť, aby mali dostatok priestoru. Zálievka nie je jednoduchá — reďkovky potrebujú počas celej vegetačnej doby mierne vlhkú zem okolo bulvičiek, nesmie byť však ani príliš premokrená (hrozia hubové ochorenia) ani príliš suchá. Pri nesprávnom nárazovom polievaní majú reďkovky tendenciu praskať. Polievajte preto ich blízke okolie malou krhličkou pravidelne, opatrne a s citom. Reďkovky sa zberajú cca 30 až 33 dní po výseve. Počas celého tohto obdobia si nevyžadujú žiadne hnojenie, najmä ak dodržiavate striedanie plodín. Nech sa vám darí.

Tešíme sa na vaše otázky a názory v komentároch pod článkom, alebo na Facebooku :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz