Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a prečo pestovať Aloe Vera?

rss

Aloe Vera

Aloe je zázračná rastlina, ktorej vlastnosti poznali už staroveké civilizácie. Jej účinky využívala aj Nefretiti a kráľovná Kleopatra. Práve tejto rastline vďačili za krásnu pleť a vlasy. Lekár Hippokrates ju už v 5. až 4. storočí pred naším letopočtom používal na liečbu črevných, žalúdočných ale aj nádorových ochorení. Aloa pravá (Aloe vera) je sukulentná rastlina, ktorá rastie v subtropických a tropických oblastiach. Túto rastlinu obdivujeme pre jej krásu a tiež blahodarné účinky na zdravie a krásu.

Obsah vitamínov a minerálov

Aloe je zdrojom vápnika, fosforu, sodíka, draslíka a ďalších minerálnych látok. Obsahuje množstvo antioxidantov, látok brániacich bunky pred pôsobením škodlivých kyslíkových radikálov. Je zdrojom viacerých vitamínov, z vitamínov skupiny B najmä vitamínu B 12 a tiež  vitamínov C, A a E. Obsahuje 18 aminokyselín, z toho 8 esenciálnych, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť.

Liečivé účinky

Aloe je známe pre svoje protizápalové účinky, regeneračné, antibiotické a dezinfekčné vlastnosti. Zaujímavosťou je, že pracuje ako steroidy, ale celkom bez vedľajších účinkov. Používa sa ako preháňadlo, a zároveň aj pri hnačkách. Veľmi dobré výsledky regenerácie ju predurčujú na liečbu popálenín. Významne pomáha aj pri zápaloch čriev a dokáže zmierniť problémy spojené s vredmi na žalúdku a dvanástniku. Používa sa pri zápaloch pečene, ochoreniach žlčníka, podžalúdkovej žľazy a skleróze multiplex. Aloe má výborné výsledky aj pri liečbe cukrovky, používa sa pri onkologických ochoreniach, pri astme, alergiách a rôznych vírusových ochoreniach.

Účinky na zdravie a krásu

Okrem liečenia chorôb má aloe výborné účinky aj na krásu. Podporuje hojenie a zvlhčuje všetky vrstvy kože, dokáže si dokonca poradiť s lupienkou, plesňami aj exémom. Vplýva na zdravú pleť, vlasy, nechty aj zuby. Pomáha proti paradentóze a osvedčila sa aj v prípravkoch na vlasy. 

Vonkajšie aj vnútorné použitie

Aloe sa užíva vnútorne aj vonkajšie. Optimálnou kombináciou je užívanie šťavy vnútorne a zároveň aplikovanie gélu na vonkajšie použitie. Aloe vera možno používať aj preventívne, na zachovanie vitality a dobrého zdravotného stavu. Najčastejšie sa používa vo forme tinktúr, samotnej šťavy alebo ako súčasť mastí a krémov. Tento dar prírody by sme mali nielen poznať, ale aj pestovať. Prečo? Pestovanie aloe nie je žiadna veda a niet dôvodu prečo nemať liečivú šťavu z aloe vera vždy po ruke!

Ako pestovať aloe?

Aloe vera patrí medzi trvalky a rastie do výšky približne 30 cm. Vzhľadom pripomína kaktus. Patrí medzi nenáročné rastliny a na pestovanie nám postačí niekoľko rád. Aloe obľubuje slnečné miesta, cez leto môže byť rastlina aloe umiestnená vonku. Rastlina znesie teploty do 5 stupňov, pred zimou je dobré ju chrániť, aby neuhynula. Má rada vzdušnú pôdu s obsahom piesku.

Hnojenie a polievanie

V prípade aloe vera závisí starostlivosť od počasia. Počas veľmi suchého počasia je dobré ju polievať podľa potreby, tak aby nevyschla. V zime postačí zálievka dvakrát týždenne. Korene netreba príliš prelievať, aby nezhnili. Aloe sa hnojí len cez leto. Ideálne sú na to minerálne hnojivá s ktorými sa odporúča hnojiť podľa návodu. Aloe si môžete namnožiť buď semenami alebo odrezkami. Odrezané ružice listov sadíme v lete. Výhonky môžeme pred zasadením nechať voľne preschnúť jeden až dva dni. Semená sa sadia na jar, na sadenie je potrebný piesčitý substrát.

Na čo dávať pri pestovaní pozor?

Ak budete tieto rady dodržiavať a nebudete rastlinu prelievať, doprajete jej dostatok slnečných lúčov a neumiestnite ju do prievanu, rastlina by sa vám mala odmeniť výbornou kondíciou. Najznámejšími druhmi aloe so „zázračnými“ účinkami je aloe pravá. aloe kapská a aloe stromovitá.

Tip na záver

Netreba zabúdať na detoxikačné účinky tejto rastliny. Odporúča sa rozmiešať lyžičku gélu z rozrezaného listu aloe vo vode a vypiť. Ktorú z vlastností liečivej šťavy aloe vera vyskúšate na vlastnej koži? 

Zdroj: www.healthline.com, globalhealingcenter.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz