Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a prečo jesť avokádo?

rss

Avokádo (Persea americana) je tropické ovocie ktoré ste si možno zatiaľ nekúpili len preto, že ste nevedeli celkom presne :) čo s ním. To je škoda, takže v tomto článku si avokádo a výhody jeho konzumácie predstavíme bližšie.

Ako kupovať avokádo?

Rizikom pri nákupe menej známych tropických plodov je fakt, že slovenský zákazník nie vždy vie ako má vyzerať zrelý plod, resp. v ktorom štádiu zrelosti sa nachádza. Príkladom je práve avokádo, typické svojou lesklou zelenou šupkou. Pri výbere avokáda sa spoľahnite na hmat, jednoducho ho v obchode prehmatajte. Ak je plod príjemne „tak trocha“ mäkký, mal by byť zrelý. Ak nahmatáte výrazne mäkké miesta alebo pôsobí pri prehmataní príliš mäkkým, až kašovitým dojmom, nekupujte ho. Pravdepodobne však natrafíte skôr na tvrdé, nezrelé avokádo, ktoré môžete pokojne kúpiť a nechať dozrieť doma.

Ako nechať avokádo dozrieť

Tvrdé, nezrelé avokádo zabaľte do papiera alebo do papierového sáčku a nechajte ho pár dní dozrievať pri izbovej teplote. Po troch alebo štyroch dňoch by malo byť zrelé – vyskúšajte hmatom. Nezrelé avokádo má horkú chuť, takže je v gastronómii nepoužiteľné. Zrelé avokádo má zaujímavú, tak trocha „maslovú“ chuť.

Ako avokádo otvoriť

Zrelé avokádo dôkladne umyte, dužinu opatrne pozdĺžne prekrojte na polovice, rozdeľte ich a vyberte kôstku (ktorá je pri avokáde pomerne veľká). Dužina avokáda môže mať rôznu farbu, niekedy je skôr maslovo žltá, inokedy svetlo zelená. Dužinu vydlabte lyžicou na tanier a podľa možnosti ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou. Tá zabráni zhnednutiu dužiny. Alternatívne sa namiesto vydlabania dužiny lyžicou používa aj iný postup – polovice avokáda prekrojiť na štvrtiny, a stiahnuť z nich šupku. Avokádo je najlepšie zjesť ihneď po otvorení, nie je príliš vhodné na uskladňovanie.

Ako avokádo zjesť :)

Avokádo je chutnou (a zdravou) súčasťou zeleninových či ovocných šalátov, výborne sa hodí aj do nátierok a pomazánok. Vzhľadom k svojej ľahko roztierateľnej konzistencii dokonca dokáže nahradiť maslo, dá sa teda priamo natrieť na chlieb.

Jednoduchý recept – nátierka z avokáda:

1.      Dužinu z avokáda rozmágajte vidličkou.

2.     Primiešajte najemno roztlačený strúčik cesnaku.

3.     Pridajte kurkumu a prípadne aj štipku soli, dôkladne rozmiešajte.

4.     Natrite na chlieb (najlepšie celozrnný) a ihneď podávajte.

Avokádo obsahuje:

·        vysoký objem (d

o 20 až 30 %) zdravého rastlinného tuku vo forme nenasýtených mastných kyselín,

·        omega-6 mastné kyseliny,

·        železo, draslík, vápnik, fosfor a ďalšie minerály,

·        vitamíny skupiny B,

·        vitamíny A, C, E,

·        lecitín, luteín...

Ako vám môže avokádo pomôcť

Avokádo pomáha znižovať hladinu cholesterolu a vyrovnať hladinu cukru v krvi, prospieva nervovej a kardiovaskulárnej sústave, zlepšuje pamäť, obsahom luteínu podporuje zrak. Má protizápalové účinky a vysoký obsah antioxidantov, čo by mohlo byť zaujímavé ako prevencia pred celým radom ochorení vrátane rakoviny. Avokádo patrí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom, odporúča sa pri cukrovke (vždy prekonzultujte so svojim lekárom), obezite aj pri reume.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz