Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Aké liečivé bylinky pestovať v záhrade

rss

Množstvo liekov, ktoré užívame je čoraz väčšie. Dostáva sa nám nimi do tela mnoho chémie, ktorá mnohokrát nie je potrebná. Iste, niektoré lieky sú dôležité a v žiadnom prípade by sme ich nemali vynechávať. Pokiaľ však ide len o liečbu nezávažných ochorení, môžete najprv vyskúšať prirodzenú alternatívu liekov našich babičiek – liečivé bylinky. Ak sa rozhodnete pre ich pestovanie vo svojej záhrade poskytnú vám navyše aj krásny estetický vzhľad. Aké liečivé bylinky by vo vašej záhradke nemali chýbať?

Aníz

Anízová rastlina dosahuje výšku približne 60 cm a zvyčajne kvitne v júli. Pri zbere semien by ste mali skosiť, či zrezať celú rastlinu a vytriasť ich z nej. Anízové semená s chuťou sladkého drievka pomáhajú pri rôznych ochoreniach vrátane kašľa, astmy, nevoľností, porúch trávenia a plynatosti. Aníz stimuluje aj tvorbu materského mlieka u dojčiacich matiek.

Koriander

Koriander je ročná rastlina najbežnejšie pestovaná pre čerstvé listy a sušené semená, ktoré sa používajú pri varení. Rastlina rastie najlepšie v dobre odvodnenej pôde na priamom slnku alebo v polotieni. Po vyklíčení sa listy môžu začať zbierať po 3-4 týždňoch. Koriander má mnoho priaznivých vlastností. Môže sa používať pri liečbe hubových infekcií a zápalov, ako aj na podporu zdravej pokožky a vlasov.

Fenikel

Fenikel má svoj pôvod v Stredomorí a teda potrebuje miernu klímu a dobre odvodnenú pôdu. Z rastlinky sa využívajú semená, listy, ako aj hľuza, ktoré majú chuť sladkého drievka. Najúčinnejšia z jeho častí je hľuza. Fenikel bojuje proti nadúvaniu, poruchám trávenia a zápche. Rastlinka sa dá výborne využiť aj v kuchyni pri príprave a dochutení rôznych pokrmov- polievok, omáčok, šalátov.

Ženšen

Už tisícky rokov používajú ľudia ženšen ako prírodný bylinný liek. Je to viacročná rastlina, ktorá má svoj pôvod v chladnejšom podnebí Severnej Ameriky a východnej Ázie. Mäsité korene tejto rastliny majú početné zdravotné výhody. Pestovanie ženšenu je výzvou, pretože vypestovanie dostatočného koreňa môže trvať aj 5-10 rokov. Uprednostňuje chladné a neutrálne pôdy. Ženšen posilňuje imunitný systém, lieči prechladnutie, zvyšuje hladinu cukru v krvi a úroveň energie.

Bazalka posvätná – Tulsa

Tento druh bazalky sa pestuje pre všetky svoje časti. Kvety sa používajú na liečbu zápalu priedušiek, listy sa prikladajú na miesto uštipnuté hmyzom a čaj z rastliny sa využíva pri liečbe nevoľnosti, zvracania a hnačky. Okrem toho je známe, že bazalka posvätná zlepšuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, znižuje zápal a chráni žalúdok. Taktiež posilňuje imunitný systém. Rastlinka pri pestovaní vyžaduje veľa slnka a vlhkej pôdy. Navyše, čím častejšie z nej budete trhať listy, tým viac ich bude produkovať. Ak chcete, aby bola aktívna čo najdlhšie, nenechajte ju prejsť do kvetu- ak zbadáte púčiky odtrhnite ich.

Levanduľa

Levanduľa je nielen krásna rastlina s intenzívnou sladkou vôňou, ale aj liečivá bylina známa svojou schopnosťou potlačiť úzkosť, stres a zlepšiť spánok. Konzumácia levandule môže zlepšiť aj problémy s trávením, žalúdkom, nadúvaním a olej z nej zmierňuje svrbenie vyrážok a poštipnutí hmyzom. Levanduľa potrebuje veľa slnka, priestoru a dobre odvodnenej pôdy.

Sladké drievko

Hoci väčšina ľudí pozná sladké drievko predovšetkým z cukríkov, koreň sladkého drievka má aj veľa liečebných vlastností. Pre maximálne využitie sa z neho varí čaj, ktorý pomáha pri kašli, astme a pálení záhy. Ak sa rozhodnete pestovať sladké drievko vo svojej záhrade, uistite sa, že bude mať veľa slnka a dostatok priestoru, pretože rastlina je veľmi vysoká.

Mäta

Takmer všetky druhy mäty rýchlo rastú a aj sa rýchlo rozrastajú do svojho okolia. Ak teda nimi nechcete mať zahltenú celú svoju záhradu, mali by ste byť opatrní. Vyhraďte im vlastný priestor, ideálne oddelene od ostatných rastlín, alebo ju pestujte v črepníku. Mäta potrebuje veľa slnka a vlhkej pôdy. Pri zbere môžete zbierať buď jednotlivo jej listy, alebo rastlinu vyrezať celú tesne predtým, ako začne kvitnúť. Listy z mäty pomáhajú pri zápachu z úst, nechutenstve, nevoľnosti, bolesti hlavy, kašli, astme a syndróme dráždivého čreva.

Rozmarín

Rozmarín je unikátna bylinka s krásnou vôňou a kvetmi. Rastie dobre vonku, ale aj vo vnútri, ale potrebuje veľa svetla, tepla a vlhka. Rozmarín má rôzne zdravotné výhody, medzi ktoré patria antiseptické, antifungálne a antioxidačné vlastnosti. Rastlinka sa používa na posilnenie pamäti, ako aj na boj s infekciami. Rozmarín je výborný aj v kuchyni- pridáva sa k mäsu, zemiakom, zelenine, či polievkam, ktorým dodáva jedinečnú chuť.

Na záver

Hoci niektoré z týchto rastlín vyžadujú trochu času a trpezlivosti pri pestovaní, investovaná energia sa vám vráti, keď využijete ich liečivé vlastnosti. Pri každom použití byliniek v liečbe vám odporúčame poradiť sa s lekárom, pretože môže dôjsť k rôznym reakciám- či už s liekmi, ktoré užívate, alebo k alergii. Bohatstvo prírody však netreba podceňovať a nevyužívať ho.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz