Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Aj zemiaky sú veľmi zdravé - časť 2

rss

Zemiaky pripravujeme veľmi často, ako prílohu k mnohým jedlám a na mnoho spôsobov. Tvoria dôležitú a základnú časť našej kuchyne. Občas sú trošku nestálou plodinou, napríklad keď nám začnú klíčiť priamo „v kuchyni“ (aby ste tomu predišli, vložte do vrecka so zemiakmi jedno jablko – predĺžite tým čas, kým začnú klíčiť). Vedeli ste však, čo všetko zemiaky obsahujú a na čo pozitívne vplývajú? :) Je toho skutočne mnoho! Prinášame vám druhú časť nášho článku. 

6. Posilňujú mozgové funkcie

Dennodenné aktivity a celkový zdravotný stav môže byť ovplyvnený aj pridaním zemiakov do vášho jedálničku. Obsahujú vysoké množstvo medi a železa, ktoré sú známe pre zvyšovanie aktivity mozgu. Konzumácia pečených zemiakov so šupkou a bez pridanej soli môže viesť až k zlepšeniu pamäte. Mangán, draslík, vitamín B6 a C, všetky sú známe svojou podpornou funkciou mozgu, zatiaľ čo nervová sústava pozitívne reaguje na mastné kyseliny a aminokyseliny obsiahnuté v zemiakoch.

7. Ničia obličkové kamene

Obličkové kamene sa tvoria hlavne kvôli zvýšenej kyseline močovej v tele. Zemiaková šupka ale obsahuje látky ako alkalické soli a už vyššie spomenuté meď, mangán, draslík a B – vitamíny, ktoré pomáhajú obličkové kamene eliminovať.

8. Vysoký obsah vlákniny

Konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny môže byť jedným z najlepších spôsobov, ako nie len prečistiť črevá, ale aj úspešne schudnúť. Zemiaky patria medzi potraviny s najvyšším obsahom vlákniny. Dôležitá je však aj príprava zemiakov. Najzdravšie sú pečené, pretože pečením sa v nich zachováva najvyšší podiel nutričných hodnôt.

9. Držia choroby na uzde

Podporte trávenie, bojujte s ochorením srdca a vyhýbajte sa bežným poruchám v nervovom systéme len tým, že jete zemiaky. Zemiaky nám akoby „udržujú choroby na uzde“, to znamená, že pôsobia preventívne. Niektoré štúdie dokonca uvádzajú, že patria do skupiny jedál, ktoré bojujú proti rakovine, konkrétne proti rakovine krčka maternice a prostaty.

10. Starajte sa o vašu pokožku

Liečba kožných ochorení pomocou zemiakov je prírodným a zároveň jedným z najlacnejších spôsobov starostlivosti o pokožku. Skúste šťavu zo zemiakov aplikovať na tvár či poranené alebo zahnisané miesta (máme na mysli vyrážky), alebo využite plátky zemiakov proti čiernych kruhom pod očami priložením na oči.

Pomysleli by ste si niekedy, že táto pre nás úplne prirodzená a obyčajná plodina je taká zdravá? Nakoniec ešte jedna zaujímavosť: Zemiaky sú prvou rastlinou, ktorú sa podarilo dopestovať vo vesmíre J Sú naozaj zázračné, však?

Prvú časť článku o zemiakoch si prečítate tu

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz