Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

8 nečakaných tipov ako využiť včelí vosk

rss

Hovorí sa, že keby vyhynuli včely, vyhynie aj ľudstvo. Napríklad, keby sme sa pozreli na 100 základných plodín pre ľudí, rast až 71 z nich je závislý od opeľovania včiel. Okrem potravy, ktorú vďaka nim máme, nám dávajú ešte jeden dar – ich skvelé produkty. Med, propolis či vosk, všetko využívame radi a často. Dnes si povieme o vosku, stavebnom materiáli pre včely a univerzálnom prírodnom materiáli pre ľudí. Prinášame vám 8 nečakaných tipov, ako včelí vosk využiť.

1. Balzam na pery

Určite ste už videli mastičky na pery s prísadou včelieho vosku. Obsahujú však v sebe mnoho umelín. Skúste teda vyskúšať čistý včelí vosk. Má príjemnú vôňu, chuť a výborne hydratuje. Navyše je odolný voči slinám, takže ak si pery oblížete, nebudete si ich musieť natierať znovu.

2. Namiesto telového krému

Tak ako vám skvelo vyživí pery, tak aj pokožku tela. Používať ho môžete miesto krému. Budete tak mať krásnu zamatovú a hladkú pokožku.

3. Žuvačka

Jednoducho si len vložte kúsok včelieho vosku do úst a žujte, až kým sa úplne nerozpustí. Je to dobrá alternatíva k presladeným žuvačkám plných chemikálií. Žutie vosku môže navyše pomôcť prelomiť zlozvyky ako obhrýzanie nechtov, hryzenie pier či fajčenie.

4. Lepidlo na obálky

Vosk sa už od nepamäti používal na „uzatvorenie“ listov či obálok. Dnes už síce listy píšeme málo a vosk nepoužívame vôbec, no prečo to neskúsiť znovu? Keď už poslať list, tak originálne! Rozpusťte vosk, nakvapkajte ho do rohu obálky a nechajte zaschnúť. Ak chcete listy posielať vo veľkom štýle, zožeňte si aj nejakú pečiatku ktorú do vosku otlačíte.

5. Na zipsy

Zasekávaniu zipsov zabránite tak, že po celom povrchu zipsu nanesiete tenkú vrstvu vosku.

6. Čistič žehličky

Ak máte na žehličke nejaké usadeniny, vyčistíte ich voskom. Platí to napríklad aj na žehličky na vlasy.

7. Čistič okien, dverí a zásuviek

Máte na starých oknách zhrdzavené spoje? Alebo vám vŕzgajú dvere? Aj na to sa dá použiť vosk. Poškodené miesta namažte trochou vosku a poriadne odstráňte všetky nečistoty.

8. Ochrana na náradie

Vosk pomôže ochrániť ručné náradie pred opotrebovaním. Kovové časti chráni pred hrdzou a drevené zase pred vysušovaním. Náradie stačí jemnučko namazať. Okrem toho môžete namazať aj klince či skrutky krátko pred ich použitím. Bude sa vám s nimi pracovať jednoduchšie a ušetríte kopec času.

Máte vlastný obľúbený spôsob, ako využívať včelí vosk? Napíšte nám :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz