Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

8 liečiv priamo zo záhradky

rss

„Nech je tvoja strava tvojim liekom a tvoj liek tvojou stravou,“ povedal Hippokrates. Aj strava, ktorú si pestujeme vo vlastnej záhradke, môže byť liekom. Veď mnoho byliniek, ovocia či zeleniny, ktoré bežne konzumujeme, sa do nášho jedálnička dostali práve vďaka tomu, že ľudí liečili. V nasledujúcom článku vám prinášame niektoré druhy zeleniny, byliniek, kvetov či plodov, ktoré dokážu liečiť až 2x účinnejšie, ako lieky z lekárne. Niektoré z nich už určite doma pestujete, tie ostatné môžu byť inšpiráciou pre rozšírenie vašej záhradky.

1. Bazalka

Bazalka sa dá využívať oveľa viac, než len do varenia. Jej hlavnými terapeutickými účinkami sú pomoc pri trávení a zmierňovanie nadúvania. Je však účinná aj na kašeľ. V takom prípade treba niekoľko lístkov žuť, alebo si z nich uvariť čaj. Pravidelné pitie čaju navyše znižuje hladinu cukru v krvi a zbavuje stresu.

Na uvoľnenie nádchy zase pomáha inhalácia horúcej vody prevarenej s bazalkou. Okrem toho bazalka poslúži aj pri uštipnutí hmyzom – po poštípaní treba niekoľko lístkov rozdrviť a priložiť na miesto bodnutia. Bazalka jed okamžite vyťahá.

2. Petržlen

Okrem skvelej chuti dodáva petržlen nášmu telu vitamíny B12, C, A a K. Jeho medicínske vlastnosti však tie nutričné ďaleko prevyšujú. Má protizápalové účinky, chráni pečeň a pomáha zrelaxovať svaly. Je vhodný aj pre ľudí s poruchami tráviaceho traktu, vrátane tých so syndrómom dráždivého čreva. Okrem toho zlepšuje funkciu obličiek a je mierne močopudný, vďaka čomu pomáha odplaviť toxíny z tela.

3. Rozmarín

Rozmarín je ďalšia skvelá bylinka, ktorá by mala mať miesto v každej záhradke. Je nazývaný aj ako bylinka pamäti, pretože pomáha chrániť mozog pred demenciou a Alzheimerovou chorobou. Má  antiseptické, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Viac o využití rozmarínu si môžete prečítať v našom staršom článku.

4. Artičoky

Veľké, bizarne vyzerajúce plody artičoku sú populárne ako zelenina, no využiť sa dajú aj iné časti rastliny. Čaj z listov artičoku posilňuje trávenie. To stimuluje aj pečeň a produkciu tráviacich štiav žlčníka. Čaj okrem toho pomáha aj pacientom trpiacim na vysoký cholesterol a aterosklerózu.

5. Pískavica

Vlastným menom Senovka grécka je v našich končinách pomerne neznáma rastlina. Ako korenina je používaná najmä v Stredomorí a Ázii. Zo jej bôbov je najlepšie uvariť si čaj. Pomáha pri žalúdočných kŕčoch, trávení, menštruačných bolestiach a dokonca aj pri zápachu z úst. Dokáže sa popasovať  s vysokým cholesterolom a vysokou hladinou cukru v krvi.

6. Nechtík

Žlté a oranžové kvietky nechtíku sú krásne ako okrasa, no poslúžia aj vášmu zdraviu. Sú jedlé a preto ich kľudne môžete pridávať do šalátov, výbornú chuť a farbu dodajú aj omáčkam či polievkam.

Nechtík lieči drobné rezné rany a štípance. Stačí rozdrviť okvetné lístky a poprikladať na poranené miesta. Znižuje tým zápal a podporuje rýchle hojenie. Pomôže aj s kožnými problémami ako sú ekzémy či lupienka. Okrem toho nechtík čistí pleť a zabraňuje tvorbe jaziev po akné. Čaj teda môžete užívať aj vnútorne, no pri liečbe akné je ešte účinnejšie si ním pleť čistiť. Vnútorné použitie má výhody najmä pre dámy – uvoľňuje napätie pri menštruačných bolestiach.

7. Čierne ríbezle

Chutné bobuľky využívame väčšinou na prípravu džemov či vína, na listy však väčšinou zabúdame . Tie znižujú zápaly a skvelo pôsobia hlavne na svaly. Po ťažkých tréningoch totiž pomáhajú zmierniť svalovú únavu a stuhnutosť. Okrem toho uvoľňujú menštruačné bolesti. Pôsobia aj na chronické akné a iné kožné problémy ako napr. ekzém. Opäť je najlepšie uvariť si z nich čaj.

8. Púpava

Na Slovensku púpavu nepestuje azda nikto. Rastie voľne na lúkach a jediný, kto ju využíva, sú malé dievčatká, ktoré z nej pletú venčeky. Je však skvelá aj ako potravina. Mladé lístky sú chutné v šalátoch, kvety sa dokonca dajú vypražiť v cestíčku. Púpava dodá telu vitamíny A, B, C, D a minerály vápnik a draslík.

Liečivé vlastnosti tejto bylinky sú predovšetkým prečistenie pečene, obličiek a pokožky. Pomáha bohovať s akné. Najlepšie je uvariť si z nej čaj, ktorý môžete používať ako vnútorne, tak aj navonok – napríklad miesto pleťovej vody. Využívajú sa lístky, kvety aj korene.

Medzi ďalšie vysoko liečivé rastliny patrí napríklad cesnak, zázvor, zeler či dokonca aj žerucha. Aké sú vaše obľúbené domáce liečivá? 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz